Organizațiile mondiale de sănătate fac apel la renunțarea la combustibilii fosili

Până la jumătatea secolului, decesele în urma  bolilor cardiovasculare cauzate de căldură s-ar putea tripla în SUA, persoanele în vârstă și de culoare fiind cele mai afectate, potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință și publicat în revista Circulation. Între 2036 și 2065, numărul deceselor cardiovasculare cauzate de căldură în SUA ar putea ajunge la 4.320 pe an. În prezent, media anuală este de 1.651.

Expunerea la temperaturi ridicate supune sistemul cardiovascular la stres, determinând inima să lucreze mai mult. La persoanele cu boli de inimă, acest lucru crește probabilitatea unui atac de cord, a unui accident vascular cerebral sau a unei alte afecțiuni care le pune viața în pericol. Autorii studiului au făcut această predicție analizând datele din 48 de state americane pentru lunile de vară din perioada 2008-2019. De asemenea, au examinat relația dintre valurile de căldură de 32,2 °C sau mai mult și mortalitatea cardiovasculară. Au fost luate în considerare nivelurile de umiditate, care pot afecta temperatura corpului, și schimbările preconizate ale populației.

Utilizând emisiile atmosferice proiectate, echipa a modelat modul în care va crește valul de căldură și a calculat modul în care acesta va afecta mortalitatea. În cazul în care emisiile cresc brusc, notează autorii, numărul de decese ar putea crește la 5.491 de persoane pe an.

„Afectarea sănătății din cauza valurilor de căldură va continua să crească în următoarele decenii”, a declarat pentru Bloomberg coautorul studiului, Samid Khatan, profesor asociat de medicină la Universitatea din Pennsylvania. El a precizat că autoritățile trebuie să modernizeze infrastructura pentru a-i ajuta pe locuitori să se adapteze la o climă mai caldă în viitor. Temperaturile record înregistrate vara trecută în Europa au provocat peste 60.000 de decese premature, potrivit unui studiu publicat de Bloomberg în iulie 2023.

Cu o zi înainte, cele mai importante organizații de medicină generală și de sănătate din lume, care reprezintă peste 3 milioane de profesioniști din domeniul sănătății din întreaga lume, au publicat o scrisoare deschisă.

„Noi, medicii de familie, doctorii și profesioniștii din domeniul sănătății din întreaga lume, facem apel la liderii mondiali să ia măsuri urgente pentru a proteja sănătatea globală de criza climatică”, au declarat medicii, citați de The Guardian. Scrisoarea a fost semnată de 39 de autorități sanitare din Canada, India, țări europene, țări din Asia-Pacific și Marea Britanie. Medicii cer ca toate guvernele să elimine treptat combustibilii fosili și să investească în surse de energie regenerabilă. „Dacă vrem să limităm încălzirea la 1,5°C și să oprim escaladarea urgenței de sănătate publică, trebuie să punem capăt proliferării combustibililor fosili”, se arată în scrisoare.