CNED și PNUD Moldova lansează a treia ediție a concursului „Săptămâna eficienței energetice în școala mea”

Colectivele de copii din întreaga țară sunt invitate să participe la ediția a treia a concursului de creație „Săptămâna eficienței energetice în școala mea”, care se desfășoară în perioada 25 aprilie – 25 mai 2024. Actuala ediție a concursului este organizată de către Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) în parteneriat cu și Ministerul Energiei al Republicii Moldova și cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova și al Guvernului Danemarcei, cu ocazia Săptămânii Europene a Energiei Durabile (EUSEW).

La concurs se pot înscrie colectivele de copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 10 ani (categoria I) și 11 și 16 ani (categoria II) prin organizarea de activități interactive pe tema eficienței energetice și a surselor de energie regenerabilă, cum ar fi campanii de informare, mesaje video, video scurte, dezbateri, lecții deschise, eseuri, jocuri intelectuale, flash-mob, etc. Vor fi apreciate și premiate 6 instituții/clase pentru cele mai reușite și frumoase activități.

Concursul are un caracter educativ și își propune să ofere elevilor din ciclul de învățământ primar și gimnazial posibilitatea de a contribui la economisirea de energie și de a promova măsurile de eficiență energetică și sursele regenerabile de energie, care sunt importante pentru asigurarea tranziției energetice a țării și sunt o sarcină de bază a Uniunii Europene în acest domeniu.

„Această săptămână dedicată eficienței energetice este și o oportunitate de a învăța, de a crește și de a inspira schimbarea în rândul viitoarei generații. Formarea abilităților practice și implicare activă a copiilor sunt elemente esențiale ale procesului educațional. Prin acest concurs promovăm nu doar conceptul de eficiență energetică, ci și modul în care acesta poate fi implementat în viața de zi cu zi. Învățând de mici să gestioneze eficient energia și resursele, copiii devin pilonii unei societăți mai durabile”, a menționat Ion Muntean, directorul Centrului Național pentru Energie Durabilă.

La concurs pot participat grupuri de elevi din clasă sau din întreaga instituție de învățământ. Lucrările vor fi prezentate până la 25 mai, în format text, video, poze, power point sau PDF.

Pentru a asigura obiectivitatea și profesionalismul în evaluarea lucrărilor, concursul va beneficia de un juriu format din specialiști în domeniul energetic și reprezentanți ai instituțiilor organizatoare. Juriul se va ghida de Regulamentul de participare la Concursul de creație „Săptămâna eficienței energetice în școala mea”.

Criteriile de evaluare vor reflecta atât profunzimea și relevanța lucrărilor în raport cu tema propusă, cât și spiritul inovator, originalitatea și creativitatea. Gradul de complexitate al activităților va fi, de asemenea, un aspect important în procesul de evaluare.

Participanții urmează să transmită informațiile pe e-mail la [email protected], prin intermediul Poștei Moldovei, sau aduse într-un plic sigilat la adresa: Chișinău, str. Alecu Russo 1, bloc A1, etajul 10, MD-2068, cu mențiunea „Săptămâna eficienței energetice în școala mea” ediția a III-a, unde să fie inclus numele, prenumele, localitatea, instituția de învățământ și datele de contact ale profesorului, dirigintelui sau persoana responsabilă.

Câștigătorii vor fi premiați în cadrul Săptămânii Energiei Durabile a Uniunii Europene (EUSEW), care va avea loc în perioada 11-13 iunie, 2024. Săptămâna Energiei Durabile a Uniunii Europene (EUSEW) este unul din cele mai importante evenimente anuale, dedicate eficienței energetice și surselor de energie regenerabilă organizat de Comisia Europeană.

Centrul Național pentru Energie Durabilă are misiunea de a promova soluții energetice eficiente pentru un viitor durabil.

Sursa:cned.gov.md