Țările G7 intenționează să elimine treptat cărbunele până la începutul anilor 2030

Țările G7 intenționează să semneze un acord pentru a renunța la utilizarea cărbunelui pentru producerea de energie electrică până în 2035, potrivit Reuters.

Se remarcă faptul că țările G7 trebuie să își închidă centralele electrice pe bază de cărbune în prima jumătate a anilor 2030. Cu toate acestea, li se oferă posibilitatea de a alege o dată specifică care să corespundă unei limite de creștere a temperaturii globale de 1,5°C. Acest lucru permite manevre din partea Berlinului și a Tokyo, ale căror centrale pe cărbune generează mai mult de un sfert din totalul energiei electrice.  Se pare că Germania a legiferat deja închiderea centralelor pe cărbune până în 2038, în timp ce Japonia este încă nehotărâtă.

Ministrul britanic pentru securitate energetică și strategia Net Zero Emissions, Andrew Bowie, a confirmat știrea într-un interviu acordat Class CNBC.

„Vom elimina treptat cărbunele în prima jumătate a anului 2030”, a declarat ministrul.

 Acordul de eliminare treptată a cărbunelui ar fi un pas important în direcția stabilită anul trecut la summitul ONU privind clima COP28 privind eliminarea treptată a combustibililor fosili, printre care cărbunele este cel mai mare poluator.

„Acesta este un alt cui în sicriul cărbunelui. Drumul spre eliminarea treptată a energiei pe bază de cărbune a fost unul lung: au trecut mai mult de șapte ani de când Marea Britanie, Franța, Italia și Canada s-au angajat să elimine treptat energia pe bază de cărbune, așa că este bine să vedem că Statele Unite și, mai ales, Japonia își clarifică în sfârșit intențiile”, a declarat Dave Jones, director al programului Ember Global Insights.

Reamintim că, în 2023, miniștrii mediului din cele 27 de țări ale UE au convenit asupra unei poziții comune pentru conferința internațională a ONU privind clima COP28, cu obiective relaxate de reducere a emisiilor și de renunțare la combustibilii fosili.