Oamenii de știință au stabilit o creștere a mortalității animalelor din cauza mucurilor de țigară

Fiecare fumător sau nefumător, cunoaște efectele nocive ale consumului de tutun, atât activ cât și pasiv. Cu toate acestea, a fost identificată o nouă amenințare pe care țigările o reprezintă pentru omenire. Despre aceasta scrie site-ul SpringerOpen.

Oamenii de știință suedezi au efectuat un studio și au stabilit că mucurile de țigară stinse reprezintă o amenințare pentru planeta noastră. Acestea sunt cel mai frecvent tip de gunoi de plajă. Iar problema este reprezentată de materialul din care este fabricat filtrul, și anume acetatul de celuloză. Perioada de descompunere a acestuia în compost este de 5-7 ani, iar în aer liber această perioadă durează până la 14 ani.

Filtrele de țigară eliberează, de asemenea, o serie de toxine: pesticide, dioxid de titan și triacetină, naftalină, nicotină, benzen și metale grele. Prin urmare, mucurile de țigară sunt clasificate drept „deșeuri periculoase”, iar răspândirea lor duce la poluarea mediului.

Oamenii de știință au descoperit că poluarea cu mucuri de țigară duce la o creștere cu 20% a mortalității larvelor de țânțari, reducând, de asemenea, populațiile de crustacee marine daphnia, care se hrănesc cu aceste larve, iar ulterior suferă și peștii.

Rezultatele acestui studiu multidisciplinar evidențiază importanța eliminării țigărilor și demonstrează în mod cuprinzător problema societală și de mediu a aruncării deșeurilor de țigări.