Turismul durabil este din ce în ce mai popular în UE

Agențiile de turism constată o creștere a interesului pentru călătoriile ecologice. Europa rămâne cea mai populară destinație din lume

Directori din turism și politicieni s-au reunit la Bruxelles pentru o conferință intitulată „Destinația Europa”. Aceștia discută provocările cu care se confruntă sectorul, care își revine după pandemia de coronavirus, dar se confruntă cu o inflație în creștere. Noile condiții sunt create și de faptul că, în prezent, călătorii sunt mai preocupați de conservarea mediului și de un aer mai curat – cu alte cuvinte, se implică în așa-numitul „turism durabil”. Cu toate acestea, principalele lor obiective sunt relaxarea și distracția.    

Eduardo Santander, directorul Comitetului European pentru Turism, a declarat:

„Oamenii sunt în căutarea unor experiențe reale în locuri noi. Putem vedea că turismul se schimbă și devine aproape o nevoie socială. Vacanțele sunt folosite pentru a scăpa pentru o vreme de viața lor obișnuită și pentru a se relaxa. Dar oaspeții trebuie să fie, de asemenea, conștienți de responsabilitatea pe care o au față de localnici și de economia locală. Călătoriile nu ar trebui să aducă doar plăcere călătorilor, ci să aducă beneficii mediului, comunității și oamenilor din jur.

Potrivit unui studiu realizat de un important operator de turism, călătoriile eco devin din ce în ce mai populare. În acest an, trei sferturi dintre cei chestionați doresc să își petreacă vacanțele într-un mod care să elibereze mai puțini poluanți în atmosferă și să nu agraveze schimbările climatice. 

Daniel D’Silva, șeful departamentului de sustenabilitate de la Booking.com:

„Știm că astfel de ecoturiști sunt determinați, dar întâmpină obstacole. De exemplu, ei sunt limitați de teama creșterii costurilor. Astfel de turiști consideră că opțiunile durabile sunt prea scumpe. De cele mai dese ori, astfel de călători au puține opțiuni. 50% dintre călătorii noștri ne spun că opțiunile ecologice sunt prea scumpe. Interesant este că același număr – 50% dintre respondenți – se declară dispuși să plătească mai mult pentru transport sau cazare sustenabilă dacă aceste servicii sunt certificate.”

Bruxelles ia în considerare emiterea de certificate ecologice, care ar include, de exemplu, date privind emisiile de dioxid de carbon asociate cu viitoarea călătorie. În cadrul conferinței s-a remarcat faptul că Europa rămâne principala destinație turistică din lume. Acest sector reprezintă 10% din PIB-ul UE. De asemenea, în domeniul turismului sunt angajate între 25 și 30 de milioane de persoane.