Utilizarea și transferul material forestier de reproducere a fost votat în Parlament

Legea cu privire la producerea, comercializarea și utilizarea materialului forestier de reproducere a fost votată de Parlament în a doua lectură, pe 10 Martie 2022. Prin acest proiect sunt asumate angajamentele Republicii Moldova, stabilite în Acordul de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Cu 87 de voturi, proiectul legii care a fost votat, stabilește condițiile de calitate a producerii și comercializării materialului forestier de reproducere, destinate producției din sectorul forestier. Respectiva lege se referă la întreprinderile silvice, persoanele fizice și juridice care desfășoară acțivități de producere, comercializare și utilizare al materialul forestier de reproducere în scopuri silvice.

Prezentul proiect de lege are următoarele obiective:

  • Identificarea arboretelor – resursă genetică, pentru obținerea materialului forestier de reproducere și delimitarea regiunilor de proveniență pentru principalele specii forestiere;
  • Stabilirea cerințelor pentru creșterea materialului forestier de reproducere în pepinierile silvice și îmbunătățirea condițiilor de activitate ale acestora;
  • Controlul, monitorizarea utilizării, comercializării și exportului materialului forestier de reproducere.

Problemele care necesită a fi soluționate de către proiectul legii sunt crearea pădurilor sau îmbunătățirea calității arboretelor existente în fondul forestier, care vor fi rezistente la factorii ecologici negativi, precum poluarea aerului, apei, solului etc.; la schimbările climatice și calamitățile naturale (secetă, inundații);  la invazia bolilor și vătămătorilor ș.a. activități umane ne sustenabile, care pot influența direct sau indirect stării arboretelor forestiere prin acțiuni din sectorul industriei și agriculturii. O soluție pentru aceste probleme ar fi asigurarea fondul forestier existent și pădurile nou create cu material forestier de reproducere de calitate înaltă, conform standardelor UE. Acest lucru poate fi obținut prin plantarea materialului autohton, rezistent la condițiilor staționare și geografice ale țării.

Odată cu aprobarea acestor cerințe de calitate și comercializarea materialului forestier de reproducere. vom tinde spre respectarea standardelor UE și chiar dacă vor fi importate aceste semințe din alte țări decât cele membre ale UE,  este important să fie de o calitate înaltă și să corespundă acestor cerințe. 

Sursa: mediu.gov.md