Ciocolata se confruntă cu o penurie puternică din cauza unui nou virus care afectează arborii de cacao

Aproximativ 50% din ciocolata din lume provine din boabe de cacao cultivate în Africa de Vest, în principal în Côte d’Ivoire și Ghana. În Ghana, virusul a afectat deja între 15 și 50 la sută din recolta de cacao.

Aproape jumătate din ciocolata din lume este produsă din arbori de cacao crescuți în țările din Africa de Vest, în special în Côte d’Ivoire și Ghana. Cu toate acestea, producția se confruntă cu o amenințare serioasă din cauza efectelor devastatoare ale unui virus care afectează arborii de cacao din Ghana, provocând pierderi de recoltă între 15 și 50%.

Răspândit de mici insecte cunoscute sub numele de făinare sau de viermi de pâslă care se hrănesc cu frunzele, mugurii și florile copacilor, CSSVD (Cacao Swollen Shoot Virus Disease) este una dintre cele mai devastatoare amenințări la adresa principalului ingredient din ciocolată.

Benito Chen-Charpentier, profesor de matematică la Universitatea Texas din Arlington și autor al cărții „Cacao Resilience: the Case of Cacao Swollen Shoot Virus Co-infection”, subliniază că „acest virus reprezintă o amenințare reală pentru aprovizionarea cu ciocolată la nivel mondial”. Pesticidele sunt ineficiente în combaterea făinarelor, iar fermierii sunt nevoiți să încerce să limiteze răspândirea bolii prin tăierea copacilor infectați și prin cultivarea de soiuri rezistente. Cu toate acestea, Ghana a pierdut peste 254 de milioane de arbori de cacao în ultimii ani.

Vaccinarea copacilor poate fi o metodă de combatere a făinarelor. Cu toate acestea, costurile ridicate ale vaccinurilor și randamentele reduse ale pomilor vaccinați pot exacerba efectele virusului. Cercetările recente ale lui Chen-Charpentier și ale colegilor de la diferite universități și institute sugerează o nouă strategie: utilizarea modelelor matematice pentru a determina distanța optimă dintre arborii vaccinați pentru a preveni transmiterea virusului de către viermii tăietori.

Experimentele de modelare matematică au produs două versiuni de modele care îi ajută pe cultivatori să creeze o barieră protectoare de copaci vaccinați în jurul copacilor nevaccinați. Deși aceste modele sunt încă experimentale, ele prezintă interes, deoarece îi vor ajuta pe fermieri să își protejeze plantațiile și să crească randamentul, ceea ce va fi benefic pentru veniturile lor și pentru producția mondială de ciocolată.