Oamenii de știință avertizează asupra riscului de dispariție a balenelor ucigașe

Potrivit oamenilor de știință, numărul acestor creaturi marine este în scădere cu 1 % în fiecare an. Un nou studiu prezentat în revista Nature arată că populația rezidentă sudică de balene ucigașe, care trăiește în zona din apropierea statelor americane Alaska, Washington, Oregon și California, se confruntă cu un risc de dispariție în creștere rapidă.

Cercetătorii subliniază că orcile sunt amenințate dintr-o multitudine de motive, printre care se numără și lipsa hranei. Se remarcă faptul că orcile se hrănesc exclusiv cu somon chinook, al cărui număr este, de asemenea, în scădere. Alți factori includ schimbările climatice, pierderea habitatului, poluarea, etc.

Dispariția speciilor înainte ca acestea să fie descoperite și descrise în literatura științifică se numește „extincție întunecată”, în timp ce dispariția populației rezidente din sud a orcilor, la rândul său, demonstrează în mod clar o „extincție luminoasă”, în care se înregistrează un declin scrupulos documentat al numărului de specii până la dispariția lor completă, afirmă specialiștii.

După cum au observat oamenii de știință, această populație de orci numără în prezent doar 75 de indivizi, iar numărul lor va continua să scadă.