150 de operatori de centrale termice pe biomasă, instruiți gratuit cu suportul Japoniei și al PNUD

150 de operatori de centrale termice pe biomasă din instituțiile publice din întreaga țară urmează a fi instruiți gratuit în cadrul unui proiect PNUD susținut financiar de Guvernul Japoniei. Cursul, cu o durată de 40 de ore, presupune și eliberarea unui certificat care confirmǎ abilitățile obținute. Operatorii sunt instruiți treptat, în grupuri a câte aproximativ 20 de persoane, până la începutul toamnei.

Instruirea este oferită de Centrul de Excelență în Construcție și se bazează pe programul de instruire elaborat în 2017 tot cu suportul PNUD și acreditat de Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare. Operatorii studiază modalitatea de pregătire a instalației de încălzire pentru sezonul rece, monitorizarea și supravegherea, lucrările de deservire, conservarea la finalizarea sezonului de încălzire, reguli de securitate și sănătate în muncă, în procesul de exploatare a centralelor termice.

„Chiar dacă știu la modul practic cum să lucrez cu centrala mea, am fost instruit inițial de compania care a instalat echipamentul, aici toate cunoștințele și abilitățile mi-au fost aprofundate și consolidate. E bine de știut ce alte tehnologii mai există și cum funcționează, ce presupune sistemul de ventilare. Am aflat informații noi și despre responsabilitatea operatorului, ce ține de aspectele legale, dar și practice, ce putem face și ce nu avem dreptul”, spune Valeriu Gracic, operatorul centralei termice din cadrul Centrului de plasament pentru refugiați din Cărpineni, Hîncești.

„Necesitatea de instruire este mult mai mare. Noi ne-am propus să instruim prioritar pe cei care nu au deloc pregătire formală în acest domeniu, dar activează ca și operatori. Echipamentele din laboratorul centrului de excelență sunt identice cu cele pe care le administrează operatorii, astfel avem siguranță că informațiile teoretice completează abilitățile practice, astfel încât operatorii să cunoască la modul practic cum să gestioneze corect centralele termice pe care le au în responsabilitate”, explică Mihail Lupu, consultant PNUD Moldova.

Tot cu suportul Japoniei și al PNUD, 80 de familii cu grad înalt de vulnerabilitate energetică urmează să beneficieze de instalarea centralelor pe biomasă, iar 10 producători de biocombustibili solizi vor fi spijiniți să-și eficientizeze producția din perspectiva resurselor și a tehnologiilor eficiente energetic. 

Peste 320 de centrale termice pe biocombustibil solid funcționează în instituțiile publice din țară, cum ar fi școli, grădinițe, spitale. Utilizarea biomasei în calitate de biocombustibil joacă un rol important în diversificarea mixului energetic, în promovarea dezvoltării durabile și în atenuarea impactului negativ asupra mediului înconjurător, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Sursa: undp.org