Moldova a prezentat trei proiecte de interconexiune energetică cu Ucraina și România la Summitul Inițiativei celor Trei Mări

Secretara de Stat al Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, participă la Vilnius, capitala Lituaniei, la cea de-a noua ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M), care se desfășoară anual și reunește 13 țări situate între Mările Baltică, Neagră și Adriatică – Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Austria, Croația, România, Grecia și Bulgaria.
În cadrul reuniunii participanții vor analiza modul în care Inițiativa trebuie să se dezvolte și să se adapteze la contextul regional complex, impulsionând concomitent investițiile și implementând proiecte strategice de interconectare, în cele trei domenii de bază ale Inițiativei – transport, energie, digitalizare.
Evenimentele tragice din Ucraina au făcut ca Republica Moldova să se confrunte cu realitățile dure ale incertitudinii și vulnerabilității energetice. Interconexiunea sistemelor energetice cu România și Ucraina este esențială pentru securitatea și prosperitatea Moldovei, iar dezvoltarea producției de hidrogen verde de asemenea reprezintă pași decisivi în această direcție.
Prin participarea la I3M Moldova are oportunitatea să-și consolideze independența energetică și să-și diversifice sursele de aprovizionare.
În cadrul Summitului, Moldova a prezentat trei proiecte de interconexiune energetică cu Ucraina și România, care vor avea un impact regional major și se propun spre finanțare și implementare prin intermediul instrumentelor disponibile în cadrul I3M.
Aceste proiecte țin de îmbunătățirea interconexiunilor regionale, cum ar fi construcția celui de-al doilea circuit al liniei aeriene de înaltă tensiune de 330 kV „Bălți – Centrala Hidroelectrică Dnestrovsk (HPP)”, construcția unei interconexiuni de înalta tensiune “Centrala Nucelară Yuzhnoukrainsk – Prymorsk – Vulcănești – Isaccea” (UA-MD-RO); creșterea capacității de interconexiune a coridorului vertical pe ruta Trans-Balcanică a gazelor naturale și dezvoltarea proiectelor dedicate producerii hidrogenului verde, utilizând surse regenerabile de energie.
Implementarea acestor proiecte va consolida securitatea energetică, va asigura dezvoltarea durabilă și va reduce impactul asupra mediului înconjurător în regiunea Europei Centrale și de Est.
Reamintim, că Republica Moldova a devenit stat participant asociat al Inițiativei celor Trei Mări (3SI) în septembrie 2023.

Sursa: energie.gov.md