Eficiența Energetică – ecuații și soluții#12 Ion Muntean despre mecanismele de finanțare pentru renovarea energetică a locuințelor

Episodul doisprezece al podcastului „Eficiența energetică – ecuații și soluții” este dedicat Fondului pentru Eficiență Energetică în Sectorul Rezidențial (FEERM). Invitatul podcastului este Ion Muntean, directorul Centrului Național pentru Energie Durabilă.

Proprietarii a peste 8.500 de locuințe din sectorul rezidențial vor beneficia de investiții destinate renovării din punct de vedere energetic. Se estimează că, în următorii trei ani, cca 507 mii de metri pătrați de locuințe, dintre care circa 75% vor fi clădiri rezidențiale și 25% – case individuale, vor fi supuse renovărilor care vor conduce la economii de energie de până la 40%. Obiectivele vor deveni realizabile cu suportul financiar oferit sub formă de grant și alocații din Fondul pentru Eficiență Energetică în Sectorul Rezidențial (FEERM).

Programul de finanțare Fondul pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial din Moldova (FEERM) a fost aprobat de Guvern în ședința, din 10 aprilie. Conform estimărilor, acesta va mobiliza în jur 1,4 miliarde de lei în anii 2024-2027, iar bugetul FEERM va fi gestionat de către Centrul Național pentru Energie Durabilă și este constituit din mijloacele financiare colectate în cadrul Programului, privind implementarea mecanismului de obligații în domeniul eficienței energetice pentru perioada 2024-2026, granturi și donații din partea partenerilor de dezvoltare și/sau organizațiilor internaționale precum și din mijloacele financiare prevăzute în cadrul Fondului de reducere a vulnerabilității energetice.

Varianta video a interviului:

Infografice la tema podcastului:

Această publicație a fost produsă cu suportul financiar al Uniunii Europene în cadrul proiectului „Abordarea crizei energetice în Republica Moldova”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea UE sau PNUD.