Au fost desemnate cele mai sustenabile orașe de pe planetă

Un raport recent al ONU a avertizat omenirea cu privire la o „alertă roșie”, conform căreia unele dintre consecințele schimbărilor climatice ar fi „catastrofale pentru civilizație” dacă nu se iau măsuri urgente. În timp ce unele țări și orașe se încăpățânează să ignore avertismentele oamenilor de știință, altele își fac partea lor pentru a aborda criza.

Un nou Index global de durabilitate a destinațiilor a identificat orașele din lume care depun deja eforturi pentru un viitor durabil, cu emisii reduse de dioxid de carbon. Clasamentul ia în considerare indicatori precum ratele de reciclare, nivelurile de poluare a aerului, numărul de piste pentru biciclete, transportul public ecologic și chiar procentul de camere de hotel certificate ca fiind ecologice.

Ratingul a fost depășit de orașul suedez Göteborg, care a fost deja recunoscut ca fiind cel mai ecologic oraș din lume în fiecare an din 2016 până în 2021. De exemplu, orașul creează cele mai bune condiții pentru proprietarii de mijloace de transport electrice, iar aproape toate mijloacele de transport în comun din Göteborg funcționează cu surse de energie regenerabilă. De asemenea, orașul combate în mod activ utilizarea de veselă și plastic de unică folosință.

În același timp, analiștii au remarcat dominația țărilor scandinave în clasament, care au fost cele mai active în creșterea ratelor de dezvoltare durabilă. Astfel, capitala norvegiană Oslo a făcut un salt important de pe locul 10 pe locul 2, datorită îmbunătățirii strategiei sale și a muncii depuse pentru punerea în aplicare a acesteia. Orașul danez Copenhaga se menține constant pe locul al treilea, în timp ce orașul finlandez Helsinki a urcat de pe locul 12 pe poziția  patru.

Top 10 cele mai sustenabile orașe din lume:

1. Göteborg, Suedia.

2. Oslo, Norvegia.

3. Copenhaga, Danemarca.

4. Helsinki, Finlanda.

5. Bergen, Norvegia.

6. Aarhus, Danemarca.

7. Aalborg, Danemarca.

8. Glasgow, Regatul Unit.

9. Bordeaux, Franța.

10. Stockholm, Suedia.

În total, 17 orașe din Europa de Vest, un oraș din America de Nord (Montreal din Canada) și șapte orașe din Asia-Pacific (Singapore, Goyang din Coreea de Sud, Songkhla și Bangkok din Thailanda, precum și Melbourne, Sydney și Brisbane din Australia) au intrat în top 40.

Top 40 cele mai sustenabile orașe de pe planetă: