SUA va testa tehnologia hidrogenului pentru a reduce emisiile de oțel cu 90 la sută

Departamentul de Energie al SUA va oferi 10 milioane de dolari pentru a demonstra o tehnologie de recuperare directă a hidrogenului care ar putea reduce cu 90% emisiile de gaze cu efect de seră ale unei uzine siderurgice din Toledo, Ohio.

 Tehnologia combină utilizarea unui electrolizator cu oxizi solizi (SOEC) cu un cuptor industrial de recuperare directă și reutilizarea căldurii reziduale pentru a produce hidrogen, potrivit Departamentului de Energie din SUA.

„Acest hidrogen poate fi refolosit pentru producerea fierului prin reducere directă. În plus, SOEC nu are nevoie de catalizatori rari din metale din grupul platinei pentru producerea de hidrogen”, se arată în raport. Se menționează că capacitatea de producție a uzinei este de 1,6 milioane de tone de fontă brută pe an.

„Acest proiect implică aplicarea hidrogenului pentru decarbonizarea industriei, un sector tehnologic cheie identificat în strategia națională privind hidrogenul curat”, a subliniat Departamentul american al Energiei.

Departamentul a menționat că abordarea SUA în ceea ce privește dezvoltarea unei economii bazate pe hidrogen include stimulente fiscale în cadrul Legii privind reducerea inflației (IRA), precum și cercetări, dezvoltare și demonstrații în curs de desfășurare, menite să reducă costul hidrogenului pur la 1 dolar pe kilogram până la sfârșitul deceniului.

Se remarcă faptul că finanțarea a fost alocată ca parte a unui program masiv de 171 de milioane de dolari pentru decarbonizarea industriei. Acesta include 49 de proiecte în 21 de state. Proiectul demonstrativ va fi implementat sub conducerea Universității Wisconsin din Madison.