Secretarul de stat, Grigore Stratulat a avut o întrevedere cu reprezentanții Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare

Secretarul de stat, Grigore Stratulat, a avut o întrevedere cu reprezentanții Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Hester Coutanche, Director asociat, Andrei Mazur, managerul proiectului „Climatul investițional în Republica Moldova” și Lizaveta Trakhalina, consultant. În cardul ședinței s-a discutat despre evaluarea necesităților prioritare de consolidare a capacităților instituționale.

Începând cu 2023, BERD a oferit asistență Guvernului Republicii Moldova prin finanțarea unor echipe de experți, pentru a sprijini agenda de reforme și transpunerea actelor UE în legislația națională. În această primă fază (pilot) a programului, 20 de experți sunt în curs de recrutare prin intermediul unui proces competitiv, cu accent pe atragerea moldovenilor și a reprezentanților diasporei în cadrul echipelor. Experții sunt integrați efectiv în cadrul ministerelor și lucrează pentru a sprijini elaborarea și punerea în aplicare a reformei prioritare.

Secretarul de stat, Grigore Stratulat, a solicitat ca asistența să fie direcționată în identificarea experților internaționali pentru acorduri internaționale de mediu (AEM) și legi, inclusiv expertiză privind politica UE legată de punerea în aplicare a prevederilor AEM și a experților internaționali pentru finanțe de mediu, plăți de mediu (taxe, impozite), impozitarea poluării, evaluarea și planificarea investițiilor în domeniul mediului și a climei.

Contribuția financiară, suplimentară la program, a fost asigurată de UE. Aceste fonduri ale UE vor fi utilizate pentru a extinde echipele RST în sectoarele guvernamentale esențiale pentru a sprijini punerea în aplicare a reformelor vitale ale întreprinderilor de stat și ale reformei energetice și de infrastructură pentru a se alinia la acquis-ul UE; aceste reforme vor fi extinse la Ministerul Finanțelor, Ministerul Mediului și Ministerul Agriculturii, precum și pentru a oferi sprijin suplimentar ministerelor existente.

BERD este un important investitor instituțional în Moldova. Până în prezent, Banca a investit peste 1,8 miliarde euro în țară prin 158 de proiecte, cu 57% din portofoliul său în infrastructură durabilă.

Sursa:mediu.gov.md