ONU enumeră cele mai bune practici pentru salvarea ecosistemelor

Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) și Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) au desemnat șapte inițiative din Africa, America Latină, Marea Mediterană și Asia de Sud drept inițiative emblematice pentru reconstrucția lumii din jurul lor.

Odată implementate, toate activitățile ar trebui să refacă aproximativ 40 de milioane de hectare și să creeze aproximativ 500.000 de locuri de muncă, informează UNEP într-un comunicat de presă.

Potrivit organizației, proiectele depuse acoperă ecosistemele afectate de incendii de pădure, secetă, defrișări și poluare. Acestea sunt acum eligibile pentru a beneficia de sprijinul tehnic și financiar al ONU.

Proiectele câștigătoare au fost anunțate înaintea celei de-a șasea sesiuni a Adunării Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEA-6), care va avea loc între 26 februarie și 1 martie 2024 la Nairobi, în Kenya. Selecția s-a bazat pe mai mult de 60 de indicatori și criterii.

„Aceste inițiative arată cum putem să ne împăcăm cu natura, să punem comunitățile locale în centrul eforturilor de redresare și, în același timp, să creăm locuri de muncă”, a declarat directorul executiv al UNEP, Inger Andersen. – Continuăm să ne confruntăm cu o triplă criză planetară: schimbările climatice, pierderea naturii și a biodiversității, precum și poluarea și deșeurile. Prin urmare, acum este momentul în care trebuie să ne dublăm eforturile și să accelerăm inițiativele de redresare.”

Reîmpădurirea pădurilor mediteraneene

Libanul, Marocul, Tunisia, Marocul și Turcia au descris participarea lor la o inițiativă de refacere a pădurilor mediteraneene afectate de căldură, secetă și incendii. Efortul comun a dus la renovarea a aproximativ 2 milioane de hectare de spații verzi în întreaga regiune începând din 2017. Până în 2030, se preconizează că vor fi reîmpădurite alte peste 8 milioane de hectare.

Salvarea râului Indus

Râul Indus, cu o lungime de 3.180 de kilometri, a servit drept nucleu vibrant al vieții sociale, culturale și economice a ceea ce este acum Pakistanul timp de peste 5.000 de ani. Dar degradarea mediului și schimbările climatice au amenințat ecosistemul râului. Inițiativa „Living Indus” a fost aprobată de parlamentul pakistanez după inundațiile devastatoare provocate de schimbările climatice din 2022 și a fost lansată oficial în cadrul conferinței ONU privind clima din Sharm el-Sheikh (COP27). Programul își propune să restaureze 25 de milioane de bazine fluviale până în 2030.

Un milion de hectare în Anzi

Organizația peruană „ECOAN”, o organizație non-profit de conservare a naturii, și-a stabilit obiectivul de a restaura și de a crește 30 de milioane de copaci până în 2030 într-o centură de vegetație care acoperă aproape 800.000 de hectare în Argentina, Bolivia, Chile, Columbia, Ecuador, Peru și Venezuela. Inițiativa își propune să protejeze și să restaureze o suprafață forestieră de 2 milioane de hectare. 25.000 de persoane sunt deja implicate în renovarea a 5.000 de hectare și în protejarea a peste 11.000 de hectare de păduri andine.

Mangrovele din Sri Lanka

Inițiativa de restaurare a mangrovelor din Sri Lanka are ca scop recrearea echilibrului natural al ecosistemului. De la lansarea sa în 2015, au fost reînnoite 500 de hectare de mangrove. Până în 2030, planul este de a reface aproximativ 10.000 de hectare. Printre partenerii acestui program se numără Ministerul Mediului din Sri Lanka și guvernele Australiei, Regatului Unit și SUA.

Revitalizarea faunei asiatice

Peste 7 milioane de persoane depind de peisajul Arcului Terai, care se întinde pe 5,1 milioane de hectare și este împărțit de India și Nepal. Este, de asemenea, unul dintre cele mai importante habitate din lume pentru tigri, al căror număr a scăzut dramatic. Populațiile de rinoceri și elefanți au suferit, de asemenea, un declin din cauza braconajului și a pierderii habitatului. Inițiativa a dus la refacerea a 66 800 de hectare de păduri nepaleze. Alte măsuri au sprijinit populațiile de tigri și, până în 2030, se preconizează că vor fi restaurate încă aproape 350.000 de hectare.

Agricultură durabilă în Africa

O altă inițiativă se numește „Greening Africa” și utilizează tehnici agroforestiere dovedite, adaptate la nevoile fermierilor din diferite contexte socio-ecologice în ultimele două decenii. Peste 350.000 de hectare de teren din Etiopia, Ghana, Kenya, Mali, Niger, Rwanda, Senegal și Somalia au fost selectate pentru reîmpădurire. Alte 5 milioane de hectare sunt planificate să fie reabilitate până în 2030. Se preconizează că peste 600.000 de gospodării vor beneficia de creșterea randamentului culturilor.

Cultivarea pădurilor în regiunile aride din Africa

Lansat în 2015, programul „Grădini de pădure” include mai multe proiecte în Camerun, Republica Centrafricană, Gambia, Kenya, Mali, Senegal, Uganda, Tanzania și Ciad. Acesta își propune să extindă suprafața zonelor împădurite de la 41.000 de hectare în prezent la 229.000 de hectare până în 2030.