În UE, producătorii de oțel au identificat o modalitate de a evita o eventuală criză din cauza tranziției ecologice

Producătorii europeni de oțel plănuiesc să revigoreze unele oțelării învechite pentru a produce oțel verde, pentru a evita povara de a plăti costul integral al emisiilor de dioxid de carbon începând cu 2034. Plata certificatelor de emisii ar putea crește costul fiecărei tone de oțel produs în furnale înalte cu 200 de euro, aproape 30% din prețul actual, relatează Financial Times.

Se menționează că o trecere completă a industriei siderurgice la producția de oțel verde riscă să diminueze din poziția competitivă. Cu toate acestea, mișcarea respectivă face mai atractive investițiile în tehnologiile verzi, în special în cuptoarele cu arc electric pentru reciclarea deșeurilor metalice și în instalațiile de reducere directă.

Documentul a subliniat faptul că construcția unei uzine DRI, adică a unei oțelării ecologice, cu o capacitate anuală de 2 milioane de tone, costă câteva miliarde de euro. Cu toate acestea, ar crește costul unei tone de oțel cu aproximativ 50 de euro.

FT a subliniat că asociația italiană a industriei a cerut subvenții pentru a susține uzina siderurgică, cunoscută anterior sub numele de Ilva. În Germania, Thyssenkrupp a primit un sprijin de 2 miliarde de euro, iar ArcelorMittal – va primi 850 de milioane de euro în Franța.  Reamintim că producătorul norvegian de oțel decarbonizat Blastr Green Steel intenționează să construiască o uzină DRI cu producție de hidrogen verde la Inkoo, în Finlanda.