Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) se transformă în Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED)

Agenția pentru Eficiență Energetică, subordonată Ministerului Energiei, se va reorganiza prin transformarea sa în Instituția Publică Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED). Decizia a fost aprobată în cadrul ședinței de azi a Guvernului, odată cu adoptarea Hotărârii de Guvern privind organizarea și funcționarea noii entități.

În urma acestei decizii, au fost stabilite statutul și structura Instituției Publice Centrul Național pentru Energie Durabilă, precum și organigrama instituției, avându-se în vedere un efectiv-limită de 50 de angajați. Centrul va avea rolul de a coordona și organiza activitățile orientate spre implementarea politicii de stat în domeniile de activitate atribuite, incluzând gestionarea eficientă a resurselor financiare pentru finanțarea și promovarea proiectelor și programelor durabile din punct de vedere al mediului și al schimbărilor climatice, contribuind astfel la consolidarea rezilienței și securității energetice a țării.

„Reorganizarea instituțională nu se limitează doar la modificarea denumirii dar aduce și un model nou de guvernanță. CNED va avea statut de instituție publică la autogestiune activitatea căruia va fi supravegheată de către Consiliu. Deciziile de finanțare a proiectelor și programelor implementate de CNED vor fi luate de către Comitetul de finanțare și risc care v-a fi constituit din 5 persoane cu experiență, doi dintre care vor fi delegați de către partenerii de dezvoltare. Acest lucru v-a conferi mai multă transparență și imparțialitate în procesul de luare a deciziilor de finanțare”, a declarat directorul AEE, Ion Muntean.

Domeniile principale de activitate ale CNED vor fi eficiența energetică și promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, alături de furnizarea de asistență financiară pentru implementarea proiectelor și programelor de eficiență energetică. CNED va avea un model nou de guvernanță  și o mai mare flexibilitate operațională. Elementul nou în cadrul viitoarei instituții îl reprezintă Comitetul de Finanțare și Risc care va avea responsabilitatea de a examina și aproba proiectele înaintate spre finanțare, asigurând imparțialitate și transparență în luarea deciziilor. Flexibilitatea operațională va fi facilitată printr-o mai mare autonomie în gestionarea resurselor fapt ce va facilita dezvoltarea de parteneriate cu instituții  internaționale.

Instituția își propune să ofere soluții energetice eficiente pentru un viitor durabil și să conducă tranziția energetică în Republica Moldova. Realizarea acestui deziderat va fi posibilă prin intermediul mai multor mecanisme și programe de finanțare care urmează a fi implementate de CNED.

Printre prioritățile viitoarei instituții se regăsesc administrarea programelor precum EcoVoucher, programul Super ESCO, axat pe îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice și Fondul de eficiență energetică în sectorul rezidențial, aflat în curs de instituire.

Sursa:aee.gov.md