Sănătatea mediului înconjurător precară a crescut riscul de a dezvolta boala Parkinson cu 56%

Oamenii de știință încă nu știu exact de ce apare boala Parkinson. Potrivit unui nou studiu, poluarea mediului joacă un rol important în acest sens.

Boala Parkinson este un tip de tulburare a mișcărilor care afectează capacitatea de a desfășura activitățile zilnice. În cele mai multe cazuri, tulburarea se manifestă prin tremor, rigiditate sau înțepenire a mușchilor și lentoarea mișcărilor. Boala este progresivă, adică simptomele nu fac decât să se agraveze cu timpul.

Cauzele exacte ale patologiei sunt necunoscute. Potrivit studiilor, mai puțin de 10% din cazurile de boală Parkinson se datorează în primul rând unor cauze genetice. Cel mai frecvent efect genetic care provoacă boala Parkinson este o mutație la nivelul unei gene numite LRRK2. Factorii de mediu influențează de asemenea: de exemplu, expunerea puternică la pesticide sau la anumite metale grele, traumatisme repetate la cap.

Acum, cercetătorii de la Institutul Neurologic Barrow (SUA) au descoperit o legătură între nivelul de poluare a aerului și probabilitatea de a dezvolta boala Parkinson. Lucrarea este publicată în revista Neurology.

Oamenii de știință au analizat date de la aproape 90.000 de pacienți cu diagnosticul bolii Parkinson dintr-o bază de date „Medicare” de aproximativ 22 de milioane de persoane. Prin corelarea încrucișată a locației cu nivelurile de poluare a aerului și ajustarea pentru diverși factori (vârstă, sex, rasă, istoric de fumat și vizite la medic), ei au descoperit o asociere puternică între expunerea la particule micrometrice și riscul de a dezvolta boala.

S-a demonstrat că persoanele care trăiesc în zone cu niveluri medii de poluare a aerului au un risc cu 56% mai mare de a dezvolta boala Parkinson decât cele care trăiesc în locuri „curate” din punct de vedere ecologic.

Cea mai nefavorabilă situație, potrivit oamenilor de știință, este în Ohio River Valley, în centrul Dakota de Nord, în unele părți din Texas, Kansas, estul Michiganului și în vârful Floridei. Vestul Statelor Unite are un risc mai scăzut de îmbolnăvire decât alte regiuni.

Este posibil ca aceste diferențe regionale să se datoreze diferențelor de compoziție a particulelor care „plutesc” în aer. Este posibil ca unele zone să aibă mai multe elemente toxice în particule decât altele.

De exemplu, valea râului Ohio, cunoscută pentru rețeaua sa rutieră de mare densitate, poate avea o poluare cu niveluri ridicate de particule de combustie provenite din trafic și metale grele provenite din industria prelucrătoare. Se crede că aceste elemente sunt legate de moartea celulelor cerebrale. De asemenea, aici adăugăm și „centura ruginii”, o regiune din nord-estul și centrul-nordul Statelor Unite, caracterizată de o bază industrială cândva dominantă, care a cunoscut un declin semnificativ, ceea ce a dus la degradare urbană și stagnare economică.

Potrivit oamenilor de știință, rezultatul muncii lor subliniază importanța studierii poluării aerului ca potențial factor de risc de mediu pentru boala Parkinson. Noile descoperiri pot influența înăsprirea standardelor de calitate a aerului și un studiu mai aprofundat al factorilor de mediu care contribuie la dezvoltarea diferitelor boli neurologice.