Savanții: Încălzirea globală va depăși valorile critice în aproximativ 5 ani

Clima planetei ar putea depăși pragul de semnalizare de 1,5°C de încălzire (în comparație cu era preindustrială) în următorii 5-6 ani. Pentru a opri creșterea în continuare a temperaturii globale, omenirea trebuie să reducă drastic emisiile de CO₂, potrivit unui articol realizat de un grup de oameni de știință britanici pentru Sciencealert.

Potrivit calculelor oamenilor de știință, dacă alte 250 de gigatone de dioxid de carbon vor intra în atmosferă, temperatura medie a planetei va depăși pragul de încălzire globală de 1,5°C stabilit de oamenii de știință cu o probabilitate de 50%.

Rata actuală a emisiilor la nivel mondial este de 40 de gigatone de CO₂ pe an. Altfel spus, așa-numitul „buget de carbon” de 250 de gigatone va fi epuizat în 5-6 ani. Acesta este motivul pentru care reducerile drastice ale emisiilor sunt atât de importante, chiar și pe termen scurt.

În același timp, oamenii de știință remarcă faptul că prognoza lor este afectată și de emisiile altor poluanți. Unii dintre aceștia accelerează, de asemenea, încălzirea globală, în timp ce alții o neutralizează. Calcularea tuturor efectelor încrucișate este foarte dificilă, astfel încât există interpretări diferite cu privire la rapiditatea cu care clima va depăși limita de semnalizare a încălzirii și la efectul pe care îl va avea efectiv o astfel de încălzire.

„De asemenea, nu știm cu siguranță dacă planeta va înceta efectiv să se încălzească în cazul emisiilor zero de CO₂. În medie, dovezile modelelor climatice sugerează că așa va fi, dar unele modele arată că încălzirea semnificativă va continua timp de zeci de ani după ce se va atinge nivelul zero net”, au declarat cercetătorii.

Climatologii avertizează, de asemenea, că, în lipsa unei stopări a emisiilor, încălzirea globală nu se va opri cu siguranță la +1,5°C față de temperatura medie din perioada preindustrială. Calculele demonstrează că clima ar putea foarte bine să se încălzească până la +2°C dacă în atmosferă ar mai intra încă 1.220 de gigatone de dioxid de carbon. La nivelurile actuale de poluare, acest lucru s-ar întâmpla în aproximativ 30 de ani.

„Cu ajutorul unor măsuri eficiente privind emisiile, putem încă limita apogeul încălzirii la 1,6°C sau 1,7°C pentru a aduce temperaturile sub 1,5°C pe termen lung. Acesta este un obiectiv pentru care merită să depunem eforturi”, declară oamenii de știință.