Europenii încearcă să treacă de la avioane la trenuri, dar este încă de multe ori mai ieftin să zbori cu avionul

În ultimii ani, Europa a încercat din răsputeri să înlocuiască avionul cu trenul, deoarece transportul avia generează în atmosferă emisii mult mai nocive. Cu toate acestea, după cum arată un studiu recent al Greenpeace, este încă de multe ori mai ieftin să zbori cu avionul decât să călătorești cu trenul, titrează Politico.

Potrivit studiului, doar 23 din cele 112 rute de călătorie europene analizate au fost mai ieftine, dacă se călătorește cu trenul decât cu avionul. Prin urmare, în ciuda faptului că transportul avia produce mai multe gaze cu efect de seră decât călătoria cu trenul, oamenii sunt în continuare mai predispuși să aleagă prima variantă pentru a economisi bani.

Cea mai scumpă țară pentru călătoriile cu trenul este Marea Britanie, unde călătorii plătesc de patru ori mai mult pentru călătoria cu trenul decât pentru cea cu avionul. În unele cazuri, situația atinge chiar absurdul: de exemplu, o călătorie cu trenul de la Barcelona la Londra costă aproximativ 384 de euro, în timp ce un zbor poate valora doar 12,99 euro, adică de 30 de ori mai ieftin, se menționează în raport.

Autorii studiului afirmă că ruta Barcelona-Londra este a treia cea mai aglomerată rută aeriană din Europa, iar transferul acestor zboruri pe calea ferată ar reduce emisiile nocive de gaze cu efect de seră cu 461.000 de tone, echivalentul emisiilor anuale a 303.000 de mașini.

Pe lângă faptul că durează mai mult și necesită adesea mai multe transferuri, călătoria cu trenul în Europa este, de asemenea, mai complicată, deoarece pasagerii trebuie să cumpere bilete în avans de la diferiți operatori din fiecare țară de pe traseu.

Pentru a face călătoriile mai sigure pentru climă și mai accesibile pentru pasageri, Greenpeace solicită introducerea unui „bilet paneuropean valabil pentru toate modurile de transport public”.