STUDIU:Europa va evita o repetare a crizei energetice în iarna 2023-2024

Schimbările în dinamica energetică a zonei euro indică o reorientare strategică către surse alternative de energie. Un studiu realizat de compania internațională de asigurări Allianz Trade a demonstrat că este puțin probabilă repetarea crizei energetice din zona euro în iarna 2023-2024. Acest lucru se datorează scăderii dependenței față de resursele energetice din Rusia și a orientării către surse alternative de energie, informează Hydrogen Fuel News.

Cercetătorii au analizat mai în detaliu Europa Centrală și de Est. Materialul a precizat că zona euro a discutat deja despre tranziția către surse alternative de energie, concentrându-se pe întinerirea economică și decarbonizarea, în special trecerea la hidrogen.

Cercetătorii au subliniat că, în ciuda datoriilor de lungă durată ale sectorului corporatist din zona euro și a unei serii de probleme economice, o repetare a crizei energetice este puțin probabilă.

Într-adevăr, reducerea dependenței de petrolul rusesc reduce riscul unei crize. Importurile totale de petrol și produse petroliere au crescut la un nivel record de 86.000 de tone în 2022. Cu toate acestea, importurile din Rusia au scăzut, de asemenea, de la 47% (2021) la 40% și au înregistrat o medie de 53% între 2017 și 2021. În plus, cifra a scăzut la 21 la sută în primul trimestru din 2023.

Allianz Trade a remarcat schimbări semnificative în dinamica energetică a zonei euro, în special în Europa Centrală și de Est.

„Reducerea dependenței de petrolul rusesc în aceste regiuni indică o orientare strategică către surse alternative de energie, cum ar fi combustibilul pe bază de hidrogen, care este o componentă cheie a inițiativelor de ecologizare ale UE”, se arată în raport.

Reamintim, EcoFM a publicat un studiu al Agenției Internaționale pentru Energie a arătat că în UE, în 2023, cererea de energie electrică va scădea cu 3%, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii douăzeci de ani, în special din cauza crizei energetice și a încetinirii creșterii economice.