Ministra Mediului participă la Conferința ONU privind apa

În perioada 22-24 martie 2023, la sediul ONU din New York, Statele Unite ale Americii se desfășoară Conferința ONU privind apa. Aceasta este găzduită în comun de Tadjikistan și Țările de Jos și reprezintă un eveniment critic pentru comunitatea mondială a apei, deoarece marchează evaluarea corespunzătoare a perioadei de punere în aplicare a Deceniului de acțiune al ONU privind apa.

În deschiderea evenimentului Secretarul general al ONU Antonio Guterres a menționat că „Conferința nu este pentru a negocia poziții, beneficii dar pentru a găsi soluții pentru toți și a fortifica dialogul”. Conferința are scopul de a evalua progresul înregistrat în împlementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, reafirmarea obiectivelor și țintelor privind apa la nivel internațional, identificarea posibilelor provocări și obstacole precum și oportunități, modalități și mijoace pentru accelerarea progresului, cooperarea și stabilirea de noi parteneriate întru implementarea obiectivelor.

În discursul său din dezbaterile generale ale Conferinței dna Iordanov a menționat „Decada international pentru acțiune „Apa pentru dezvoltare durabilă” 2018-2028 este o continuare a eforturilor comune de gestionare eficientă și durabilă a resurselor de apă la nivel mondial, cooperare și parteneriat la toate nivelurile pentru a sprijini atingerea obiectivelor legate de apă convenite la nivel internațional și ținte.

Moldova, ca și alte țări, depune toate eforturile pentru a implementa Agenda 2030. Printre cele mai importante, aspecte rămîn a fi: acces la apă potabilă sigură pentru toți și sisteme de sanitație, îmbunătățirea calității apei prin reducerea poluării, promovarea agriculturii inteligente și a altor activități și politici ecologice, cum ar fi etichetarea ecologică, implementarea managementului integrat al resurselor de apă la toate nivelurile, inclusiv prin cooperare transfrontalieră, precum și pentru protejarea și restabilirea ecosistemelor legate de apă, abordând, de asemenea, atenuarea și adaptarea la climă.”

În cadrul conferinței, Ministerul Mediului împreună cu reprezentanți ai sectorului asociativ au organizat un Atelier dedicat ”Bunelor practici în cooperarea transfrontalieră.”  În cadrul evenimentului a fost prezentată experiența cooperării țării noastre cu Ucraina în gestionarea fluviului Nistru, activitatea Comisiei, realizări și provocări.

Ministra Mediului a avut deasemenea intervenție în cadrul Atelierului organizat de Agenția Internațională pentru Energie Atomică cu tematica „Rețeaua Globală de Laboratoare de Analiză a Apei”, în cadrul căruia a menționat importanța monitoringului pentru dezvoltarea managementului integrat al resurselor de apă, iar datele oferite de laboratoare trebuie transformată în informație calitativă.

Conferința include sesiuni plenare, dialoguri interactive și evenimente secundare organizate de participanți. Aceasta continuă cu alte sesiuni și Ateliere importante, precum și o serie de întrevederi bilaterale.

Sursa:mediu.gov.md