Legea împotriva știrilor false, votată în a doua lectură. Deputat: „Nu vrem să închidem abuziv televiziunile”

Parlamentul Republicii Moldova a votat, în a doua lectură, legea împotriva ştirilor false. Proiectul anti-fake news prevede modificarea Codului serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova. În lege vor fi incluse noțiuni de „dezinformare”, dar și prevederi conform cărora furnizorii de servicii media nu vor difuza, iar distribuitorii de servicii media nu vor retransmite programe audiovizuale de televiziune și de radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care au fost produse în alte state decât statele membre ale Uniunii Europene, Statele Unite ale Americii, Canada și statele care au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră. Excepție vor face filmele și emisiunile de divertisment, care nu au un conținut militarist.

Potrivit autorilor legii, vor fi aplicate sancțiuni aferente, în cazul în care furnizorii sau distribuitorii de conținut media vor încălca legislația. Totodată, se dorește prevenirea difuzării programelor audiovizuale care neagă crimele de război şi crimele împotriva umanității sau incită la ură.

Anterior, acest proiect de lege a stârnit o serie de critici pe marginea definirii noțiunii de dezinformare și a restricțiilor de difuzare a conținutului audiovizual în Republica Moldova. Opoziția parlamentară a acuzat autorii proiectului anti-fake că se dorește instituirea cenzurii.

Jurnalista Ana Sârbu a realizat un interviu cu deputatul Victor Spânu, co-autorul acestui proiect de lege. Anterior, alesul poporului a lansat mai multe proiecte media predestinate contracarării știrilor false și dezinformării. În interviu, Spânu vorbește despre cele două componente ale proiectului de lege.

Acest proiect de lege va fi împărțit în două. Este un proiect masiv, are două componente: combaterea știrilor false și impunerea unor reguli în Codul Audiovizualului, aduce mai multă civilizație la capitolul servicii media. A doua parte ar crește responsabilitatea instituțiilor de presă și ar aduce mai multă dreptate. Avem pe piața media televiziuni care pur și simplu  transmit un anumit conținut, conținut venit din străinătate, în care a fost investit milioane de euro. Între timp, avem televiziuni locale, cu bugete locale, care încearcă să facă conținut local. Investesc sumele pe care și le permit creând conținut local. Este o luptă nedreaptă pentru publicitate”, a subliniat deputatul.

Totodată, drept răspuns la acuzațiile opoziției de a institui cenzură, co-autorul proiectului de lege, Victor Spânu, a venit cu o serie de precizări. „Noi ne-am propus să construim un stat de drept. Și nu este cazul să închizi o televiziune doar din cauza că mie nu îmi place ceea ce spun ei acolo sau viziunile lor. Trebuie să acționăm corect. Trebuie să fim conștienți că presa este a patra putere în stat. Respectiv, obligația noastră ca legislator este să creăm condiții egale pentru cei care activează în presă. A închide o televiziune nu îți trebuie multă minte. Noi deja avem cazuri când anumite forțe politice au încercat să închidă televiziuni. Acest lucru a fost făcut nu neapărat conform legii și nu neapărat a fost justificat. Avem responsabilitatea să facem lucrurile corect. Nu atât de mult contează politica lor editorială, cât contează faptul că retransmit propagandă. Pe acest aspect vrem să intervenim. Ca să interzicem acele emisiuni. În proiect există aceste aspecte. Avem o listă mare de tipuri de conținut, care va fi interzis de retransmis în continuare. Vor exista sancțiuni, implicarea Consiliului Audiovizualului. S-a intervenit și pe gradul de sancționare. Vor fi etape până la retragerea licenței. Dar, vrem să facem lucrurile corect. Nu vrem să închidem abuziv televiziunile”, a reiterat Victor Spânu.

Deputatul a precizat că se discută crearea unei instituții separate de Consiliul Audiovizualului, care ar analiza conținutul media de pe social media. „Consiliul Audiovizualului nu are capacitatea să analizeze întreg conținutul care apare la televizor. Dacă ar trebui să analizeze și conținutul de pe online, probabil i-am bloca. Acolo este o altă lume, pentru care ar trebui să adaptăm această instituție. La moment, discutăm doar de sancționarea instituțiilor. Nu persoanele. Ele au dreptul la opinie. Așa ar fi mai corect. Ne gândim să creăm o nouă structură, care ar analiza materialele jurnalistice de pe online. Dar dacă creezi o structură nouă nu înseamnă că va avea eficiență. Analizăm ce trebuie să facem ca să existe eficiență. Ne propunem să facem pași concreți și corecți”, a conchis deputatul Victor Spânu.