Ministra Mediului a efectuat o vizită de lucru la Sîngerei

Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu s-a întâlnit, pe 5 Aprilie curent, cu primarii din raionul Sîngerei. Managementul eficient al deșeurilor și programul de țară privind împădurirea au fost subiectele discutate cu reprezentanții autorităților publice locale.

Primarii au salutat vizita doamnei Cantaragiu, la Sîngerei. S-au arătat deschiși de a  colabora împreună pentru a găsi soluții eficiente în a preveni problemele de mediu, care afectează mult sănătatea localnicilor. Această discuție a fost oportună pentru a afla și despre alte provocări a primarilor, cum ar fi: lupta cu braconierii, arderile de vegetație necontrolate etc. De asemenea, Iuliana Cantaragiu a vorbit despre prioritățile Ministerului, și anume: necesitatea de a gestiona eficient deșeurile, atenția sporită și măsurile care trebuie întreprinse pentru a proteja resursele de apă și despre programul național de împădurire, care se află în derulare. Ministra a subliniat despre importanța unor acțiuni imediate și efectul lor pentru generațiile viitoare.

Totodată, în cadrul vizitei sale la Sîngerei, Ministra Cantaragiu a vizitat depozitul de deșeuri din s. Țambula și s-a întâlnit cu un grup de persoane care protestau din localitatea Bilicenii Vechi, unde, la etapa studiului de prefezabilitate, elaborat în anul 2017, a fost identificat un teren pentru construcția poligonului de gestionare a deșeurilor pentru Zona de Gestionare a Deșeurilor 7. Nemulțumirea localnicilor vine din lipsa de informare corectă cu privire la sistemul de gestionare a deșeurilor la nivel de zone, așa cum este prevăzut în Strategia Națională de Gestionare a Deșeurilor pentru anii 2013-2027. Iuliana Cantaragiu a menționat că nu se dorește nici într-un caz formarea unei alte gropi de deșeuri, așa cum își imaginau oamenii, asociindu-le cu gropile de deșeuri existente astăzi în țară, care sunt neconforme și le-a vorbit de avantajele unui poligon modern de gestionare a deșeurilor, care urmează să fie construit conform normelor de prevenire a poluării, despre noile locuri de muncă, crearea materiei prime secundare pentru industrii etc. Am dori să se înțeleagă că din investițiile care vor fi alocate regiunii se vor procura utilaje speciale, unități de transport, containere, tomberoane, localitatea va beneficia de o infrastructură mai modernă etc.

În 2017, Republica Moldova a inițiat un proces de identificare a unor terenuri pentru a fi construite poligoane de gestionare a deșeurilor, fiind parte a dezvoltării infrastructurii moderne pentru gestionarea integrată a deșeurilor, ceea ce presupune și acțiuni de sortare pe fracții, valorificare a deșeurilor și depozitare cu respectarea normelor de prevenire a poluării. Raioanele Călărași, Ungheni și  Nisporeni, care sunt în Zona de Gestionare a Deșeurilor 5, sunt cu un pas înainte spre implementarea cu succes a acestui program național și sperăm că și celelalte raioane din țară vor ajunge la consens pentru a putea înregistra progrese mai rapid în vederea implementării unui sistem adecvat de gestionare a deșeurilor în țară, având perspectiva creării de noi oportunități economice, noi locuri de muncă, în același timp, eliminând poluarea generată astăzi de deșeurile acumulate.

Sursa: www.mediu.gov.md