UNESCO solicită o implicare mai activă în gestionarea apelor subterane

Apele subterane reprezintă 99% din toată apa dulce de pe Pământ. Cu toate acestea, această resursă naturală uriașă este încă prost înțeleasă și utilizată ineficient. Acest lucru este precizat în raportul UNESCO.

Un nou studiu UNESCO privind apele subterane va fi discutat la cel de-al 9-lea Forum Mondial al Apei de la Dakar, Senegal, care a început astăzi. Autorii studiului solicită statelor să se angajeze să dezvolte o strategie adecvată și eficientă pentru gestionarea și utilizarea apelor subterane.

Apele subterane furnizează în prezent jumătate din apa utilizată pentru nevoi casnice, inclusiv apă potabilă pentru marea majoritate a populației rurale și aproximativ 25% din toată apa pentru irigare.

„Calitatea apei subterane este în general bună, ceea ce înseamnă că poate fi folosită în siguranță și la preț accesibil, fără cheltuieli pentru un tratament suplimentar. Apa subterană este adesea cea mai rentabilă modalitate de a asigura o aprovizionare fiabilă cu apă pentru sate”, a declarat Gilbert F. Houngbo, președintele UN-Water și Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă.

Autorii noului studiu notează că în următorii 30 de ani, consumul mondial de apă va crește cu aproximativ un procent pe an. Dependența generală de apele subterane va crește pe măsură ce rezervele de apă de suprafață devin din ce în ce mai limitate ca urmare a schimbărilor climatice.

Dar astăzi, tot mai multe resurse de apă sunt supraexploatate, uneori cu consecințe ireversibile. Utilizarea mai durabilă a resurselor de apă subterană, precum și protecția acestora împotriva poluării, sunt esențiale pentru a satisface nevoile de bază ale unei populații mondiale în continuă creștere și pentru a aborda crizele climatice și energetice globale.

Experții ONU sunt încrezători că gestionarea apelor subterane poate deveni un catalizator pentru creșterea economică prin majorarea suprafeței de teren irigat și în consecință, creșterea randamentului și diversității culturilor.

Raportul abordează problema lipsei de date privind apele subterane și subliniază că monitorizării apelor subterane nu i se acordă atenția cuvenită. Experții își propun să implice în această activitate reprezentanți ai industriei de petrol, gaze și minerit, care dețin deja o cantitate mare de date, informații și cunoștințe despre compoziția zonelor subterane mai adânci, inclusiv a acviferelor.

„Factorii de decizie trebuie să înceapă să ia în considerare pe deplin utilizările vitale ale apelor subterane pentru mijloacele de trai ale oamenilor în viitor, având în vedere că clima devine din ce în ce mai imprevizibilă”, a declarat Audre Azoulay, directorul general al UNESCO.

Un alt aspect este prevenirea poluării apelor subterane prin utilizarea adecvată a terenurilor și respectarea reglementărilor de mediu, în special în zonele de alimentare a acviferului. În multe țări, gestionarea eficientă a apelor subterane este împiedicată de lipsa de expertiză în acest domeniu.