Noul raport FAO evidențiază posibilele beneficii și riscuri asociate cu „alimentele zilei de mâine”

Într-un viitor nu prea îndepărtat, ne-ar putea plăcea să mâncăm meduze, insecte și carne modificată genetic, cultivată în laborator. Acest lucru se precizează într-un raport publicat de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO).

Potrivit autorilor raportului, omenirea ar trebui să calculeze acum beneficiile și riscurile asociate cu „hrana zilei de mâine”.

Viitorul oferă oportunități interesante pentru cei care visează să hrănească omenirea. Cu toate acestea, notează autorii raportului FAO, acum este momentul să ne pregătim pentru potențiale probleme legate de siguranța noilor alimente.

„Trăim într-o eră în care inovațiile tehnologice și științifice revoluționează sectorul agroalimentar, inclusiv siguranța alimentară”, a declarat Ismahane Elouafi, reprezentant al FAO.

Schimbările climatice globale vor avea un impact semnificativ asupra modului în care și ce vor mânca oamenii în viitorul relativ apropiat. Datele recente indică impactul grav al schimbărilor climatice asupra compoziției biologice și chimice a alimentelor. Regiunile mai reci devin din ce în ce mai calde și mai prietenoase cu agricultura, dar aceasta este doar o parte a monedei: insectele dăunătoare și ciupercile toxice își vor extinde, de asemenea, arealele. De exemplu, ciupercile aflatoxine microscopice erau considerate anterior o problemă doar în anumite regiuni ale Africii, dar acum au pătruns în Marea Mediterană.

Soiuri comestibile de meduze au fost consumate în anumite părți ale Asiei de multe generații de către localnici. Meduzele sunt sărace în carbohidrați și bogate în proteine, dar se deteriorează cu ușurință când temperatura crește și pot servi ca purtători de bacterii patogene. Oamenii de știință cred că meduzele, ca sursă de hrană, trebuie încă analizate cu atenție.

Consumul de alge marine în afara Asiei este de așteptat să crească – acestea au o valoare nutritivă ridicată și nu au nevoie de îngrășământ pentru a crește. Adevărat, există și aici anumite riscuri: algele pot acumula metale grele precum arsenul, plumbul, cadmiul și mercurul.

Popularitatea insectelor comestibile în lume este, de asemenea, în creștere – sunt bogate în proteine, fibre, acizi grași și micronutrienți precum fier, zinc, mangan și magneziu. Cu toate acestea, ele pot conține substanțe nocive și pot provoca o reacție alergică la unele persoane.

Din ce în ce mai mulți oameni din întreaga lume devin vegani sau vegetarieni, invocând bunăstarea animalelor și impactul asupra mediului. Această tendință a condus la dezvoltarea de alternative pe bază de plante la carne, iar vânzările globale de astfel de produse sunt de așteptat să crească.

Profeția lui Winston Churchill că într-o zi „vom evita absurditatea de a crește un pui întreg pentru a mânca piept sau aripioare și vom învăța cum să creăm aceste părți separat” devine realitate. Zeci de companii din întreaga lume dezvoltă fripturi artificiale și pulpe de pui. Riscul în acest caz este ca utilizarea serului animal în medii nutritive să poată duce la contaminarea microbiologică sau chimică a acestor produse.