Bloomberg: China a înșelat omenirea cu privire la siguranța ecologică a Jocurilor Olimpice

Anunțul Chinei cu privire la Jocurile Olimpice de iarnă cu emisii neutre s-a dovedit a fi un truc de marketing. De fapt, China a cumpărat pur și simplu cote de carbon care contribuie puțin la reducerea emisiilor în timpul Jocurilor Olimpice, titrează Bloomberg.

China a înșelat de fapt omenirea cu privire la siguranța ecologică a Jocurilor Olimpice. Comitetul de Organizare a Jocurilor Olimpice de la Beijing (BOCOG) a achiziționat 1,7 milioane de cote de carbon compensate. Fiecare cotă „neutralizează” impactul unei tone de emisii de CO2. BOCOG estimează că jocurile au o amprentă de carbon de aproximativ 1,3 milioane de tone de emisii, ceea ce înseamnă că cotele ar putea compensa mai mult decât impactul asupra climei.

Cu toate acestea, conform cifrelor oficiale, aproximativ 1,1 milioane de cote sunt asociate cu proiecte de plantare de arbori în toată China. Copacii nu absorb permanent carbonul – în cel mai bun caz, îl stochează temporar, astfel încât aceste proiecte nu compensează arderea combustibililor fosili.

Alte 600.000 de cote au fost primite în cadrul Mecanismului The Clean Development (CDM) al ONU, care are și dezavantajele sale. Cel puțin 200.000 de cote sunt legate de un parc eolian uriaș din nord-estul Chinei, potrivit Bloomberg. Teoretic, energia eoliană regenerabilă compensează oarecum energia electrică de la centralele poluante pe cărbune. Cu toate acestea, în realitate, există principiul „adiționalității” – dezvoltatorii de proiecte care emit cote, trebuie să demonstreze că fără achiziționarea cotelor, reducerea emisiilor față de nivelul lor inițial nu s-ar fi produs.

Complexitatea unui astfel de concept este plină de abuz. În esență, cotele permit companiilor să „declare decarbonizarea în timp ce pur și simplu plătesc pentru activitățile lor normale”, a declarat Barbara Haya de la Universitatea din California. „Monitoriazarea nu este strictă și există multe lacune pentru companii”, explică Jürg Füssler, fost membru al CDM.

Este de remarcat faptul că BOCOG a luat multe alte măsuri pentru a reduce amprenta de carbon a Jocurilor Olimpice, inclusiv furnizarea de energie regenerabilă, reutilizarea vechilor facilități și vehicule electrice. Cu toate acestea, este încă imposibil să se declare neutralitatea carbonului a Jocurilor Olimpice.

„Achiziționarea unor astfel de cote echivalează cu alocarea de bani pentru un proiect care oricum ar fi avut loc. Nu ajută cu nimic la depășirea crizei climatice și cu siguranță nu face Olimpiadele neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon”, a declarat Gilles Dufrasnay ​​de la ONG-ul Carbon Market Watch.