Schimbările climatice au intensificat incendiile nocturne

Oamenii de știință de la Universitatea din Colorado au stabilit  că, din cauza frcvenței ridicate a nopților calde și uscate, ca urmare a schimbărilor climatice, incendiile nocturne s-au intensificat și au devenit mai des întâlnite, potrivit unui comunicat de presă  EurekAlert.org.

Cercetătorii au analizat datele satelitare de la 81.000 de incendii pentru a calcula deficitul de presiune a vaporilor (VPD), un factor cheie care contribuie la incendii. Acest parametru arată diferența dintre presiunea teoretică de vapori a aerului saturat (umiditate sută la sută) și presiunea reală a vaporilor de apă menținută în aer la aceeași temperatură. Când deficitul de presiune a vaporilor este mare, aerul absoarbe mai multă umiditate din sol și plante, iar când VPD este relativ scăzut, aerul este rece și umed.

La stingerea incendiilor, experții iau în considerare VPD-ul nocturn, ale cărui valori ridicate contribuie la aprindere. Potrivit datelor statistice între 1979 și 2020, în vestul Statelor Unite din cauza schimbărilor climatice, numărul de nopți cu incendiu a crescut cu 11, ceea ce corespunde unei creșteri de 45%. În urmă cu patruzeci de ani, nopțile răcoroase și umede au făcut munca pompierilor mai ușoară, iar nopțile fierbinți erau rar întâlnite.

Oamenii de știință au mai descoperit că la nivel mondial, incendiile nocturne au devenit cu 7,2% mai intense între 2003 și 2020. În vestul Statelor Unite, intensitatea a crescut cu 28 la sută. Pădurile veșnic verzi și cu frunze late, arbuștii și pajiștile sunt cele mai afectate. Creșterea situației de pericol de incendiu este facilitată și de faptul că temperatura medie a aerului pe timp de noapte din cauza schimbărilor climatice antropice a crescut mai mult decât în ​​timpul zilei.

Incendiile distructive recente din decembrie 2021 — din Kansas și incendiul Marshall din comitatul Boulder, Colorado — evidențiază și mai mult importanța unei mai bune înțelegeri a factorilor declanșatori ai incendiilor legate de climă.