Botaniştii estimează că există 9.000 de specii de arbori necunoscuți pe Pământ

O echipă internațională de oameni de știință a efectuat prima evaluare din lume a bogăției de specii de copaci la nivel global și a numărat existența a 73.000 de specii de arbori. Această sumă s-a dovedit a fi cu 14 la sută mai mare decât suma cunoscută de oamenii de știință. Deci, mai sunt încă nouă mii de specii de descoperit. O treime dintre ele sunt specii rare, cu o rază și abundență limitată. Studiul este publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

Rezultatele cercetării, care au durat trei ani, pe de o parte, indică cât de bogate sunt ecosistemele terestre, și pe de altă parte, că biodiversitatea pădurilor este foarte vulnerabilă la schimbările antropice.

Potrivit coautorului Roberto Cazzolla Gatti de la Universitatea din Bologna, cunoașterea diversității arborilor este cheia pentru menținerea stabilă și funcțională a ecosistemelor. Înainte de acest studiu, datele oamenilor de știință erau limitate și se bazau doar pe observații de teren și pe o listă de specii care acoperă diferite zone. Această viziune limitată a afectat deja viziunea globală a problemei.

Potrivit cercetătorilor, aceștia au realizat un fel de ispravă, deoarece pentru un studiu atât de amplu trebuiau rezolvate o serie de probleme – financiare, logistice și de altă natură. Până la urmă, totul a mers bine și s-au putut colecta baze de date extinse cu 40 de milioane de arbori aparținând la 64.000 de specii, 150 oameni de știință din întreaga lume au participat la acest studiu.

Pe baza acestui rezultat, oamenii de știință au efectuat o analiză statistică complexă folosind inteligența artificială și un supercomputer. După finalizarea lucrărilor, oamenii de știință au calculat că pe planetă există 73.300 de specii de copaci. Patruzeci la sută din speciile necunoscute pot fi găsite în doi biomi sud-americani: pășuni, savane, tufărișuri,  păduri tropicale și subtropicale. Aproximativ trei mii dintre aceste specii sunt rare, endemice pe continent și vegetează în regiuni tropicale și subtropicale.

Pentru a evalua biodiversitatea, oamenii de știință s-au ghidat după următoarea logică: majoritatea speciilor sunt destul de comune și numeroase, dar există câteva rare și chiar mai puține pe care nu le cunoaștem. Dacă multe specii au fost observate doar de câteva ori, este probabil să existe multe specii rare care nu sunt încă cunoscute. Această abordare a fost aplicată de echipa științifică cu utilizarea bazelor de date la scară continentală și globală, a fost evaluat numărul de specii de arbori necunoscuți și a identificat zone ale lumii în care aceștea pot fi descoperiți.