ONU crede că Africa ar putea pierde ultimii ghețari până în anul 2040

Încălzirea  Africii are loc într-un ritm mai rapid decât media de pe Pământ  și, până în anii 2040, acest continent ar putea pierde ghețarii complet în munții Kilimanjaro, Kenya și Rwenzori. Prognoza este cuprinsă într-un raport publicat marți la Geneva, realizat de Organizația Meteorologică Mondială (OMM) în colaborare cu mai mulți parteneri.

„În prezent, doar trei munți din Africa sunt acoperiți de ghețari. Aceștia sunt masivul munților Kenya (Republica Kenya), Rwenzori (Republica Uganda) și Kilimanjaro (Republica Unită Tanzania). Deși acești ghețari sunt prea mici pentru a servi ca rezervoare mari de apă, au o semnificație turistică și științifică semnificativă „, – afirmă OMM. Rata actuală de retragere a ghețarilor montani este mai mare decât media globală, au remarcat  autorii raportului. „Dacă acest lucru continuă, va duce la o deglaciație completă până în anii 2040”, au avertizat experții. În opinia lor, Muntele Kenya va pierde primul gheața, acest lucru se va întâmpla cu aproximativ 10 ani mai devreme decât în ​​cazul Kilimanjaro și Rwenzori.

Experții au declarat că încălzirea din Africa se realizează mai repede decât media de pe Pământ. Perioada din 1991 până în 2020 a fost mai caldă decât în ​​ultimii 30 de ani, care la rândul ei au avut o temperatură medie mai mare decât perioada din 1931 până în 1960. Rata de creștere a nivelului oceanelor Indian și Atlantic de pe coasta africană depășește media mondială. În 2020, precipitațiile au fost mai abundente decât de obicei în mai multe zone, inclusiv în Sahel, în estul Africii, Rift Valley și în nord-estul Africii. Sudanul, Sudanul de Sud, Etiopia, Ciad și alte câteva țări au suferit inundații. Seceta din Madagascar a dus la o criză umanitară.

Schimbările climatice au exacerbat securitatea alimentară în Africa în 2020, au exacerbat criza sănătății și sărăcia în contextul pandemiei coronavirusului, se arată în raport. Africa de Est și regiunea Cornului Africii au reprezentat 12% din noii refugiați și persoane strămutate din lume în 2020. Peste 1,2 milioane de oameni și-au fugit de case din cauza dezastrelor naturale și aproape jumătate de milion din cauza conflictelor.

Până în 2030, se preconizează că 118 milioane de oameni din Africa care trăiesc cu mai puțin de 1,9 dolari pe zi se vor confrunta cu secete, inundații și căldură extremă. Potrivit experților OMM, țările sub-sahariene vor avea nevoie de investiții anuale de 30-50 miliarde de dolari în următorii 10 ani pentru a „evita cheltuieli chiar mai mari pentru ajutoare suplimentare legate de dezastre”.

„În 2020, indicatorii climatici din Africa s-au caracterizat prin majorarea temperaturilor, creșterea mai rapidă a nivelului mării, vreme extremă și evenimente climatice, cum ar fi inundații, alunecări de teren și secete”, a declarat secretarul general al OMM Petteri Taalas, care se așteaptă ca ghețarii să se topească complet în viitorul apropiat, acesta, semnalează amenințarea unor schimbări iminente și ireversibile în sistemul Pământului. ” Șeful organizației a subliniat necesitatea investițiilor în dezvoltarea tehnologică, sporind capacitățile țărilor africane în domeniul avertizării timpurii a dezastrelor naturale, a observării vremii,  climatului și a mediului acvatic.