Germania renunță la iluminarea nocturnă pentru a proteja insectele

Ministerul Mediului german a elaborat un proiect de lege pentru a proteja insectele. Proiectul de lege prevede deconectarea luminilor în orașe noaptea timp de 10 luni pe an, precum și limitarea semnificativă a utilizării insecticidelor. Germania ar putea fi primul stat care a eliminat treptat iluminatul de noapte din motive de mediu.

Declinul populațiilor de insecte a devenit o problemă tipică de mediu pentru toate țările dezvoltate. Principalele motive pentru aceasta sunt utilizarea insecticidelor, iluminatul artificial și schimbările climatice. Insecticidele au ca scop protejarea culturii împotriva dăunătorilor, dar un astfel de efect vizat necesită un regim de pulverizare atent calibrat, care va provoca daune minime altor insecte, precum și o substanță activă extrem de selectivă. Una dintre principalele victime ale utilizării neatente a pesticidelor sunt albinele. Ele sunt necesare pentru polenizarea majorității culturilor și plantelor sălbatice, însă numai în Rusia, datorită utilizării pesticidelor, 20-40 la sută din coloniile de albine mor în fiecare an.

Ministerul Mediului din Germania a prezentat  proiectul de lege pentru protecția insectelor, care include măsuri pentru controlul iluminării de noapte și utilizarea insecticidelor. Conform proiectului, iluminatul nocturn cu ajutorul lămpilor este planificat să fie interzis pentru 10 luni pe an, și de înăsprit cerințele pentru lămpile stradale, astfel încât acestea să aibă un impact minim asupra plantelor și insectelor. Insecticidele sunt interzise pentru a fi utilizate în toate parcurile naționale, precum și la o distanță  de 5-10 metri de corpurile de apă. Până în 2023, Germania va elimina treptat glifosatul, un erbicid popular care este folosit pentru combaterea buruienilor, dar în același timp ucide multe insecte. Livezile și zidurile de piatră sunt listate drept cele mai importante zone de protecție a insectelor.

Condiția necesară pentru apariția proiectului de lege a fost petiția pentru protecția albinelor, publicată în aprilie 2019 și care a reunit aproximativ 1,75 milioane de semnături. Guvernul Bavariei a atras atenția asupra acesteia și a prezentat principalele sale propuneri de măsuri de protecție în proiectul de lege, ocolind referendumul. Germania ar putea fi prima țară care a limitat iluminatul nocturn din motive de mediu.

Cu toate acestea, există insecte care beneficiază de activități umane: de exemplu, oamenii de știință au descoperit recent că schimbările climatice pot fi considerate benefice pentru majoritatea dăunătorilor – extinderea arealelor lor de viață se produce din cauza încălzirii latitudinilor mari.

One thought on “Germania renunță la iluminarea nocturnă pentru a proteja insectele

  1. Hallo, es ist immer toll, andere Menschen bei meiner Suche durch die ganze Welt zu sehen. Ich schätze die Zeit sehr, die es hätte brauchen müssen, um diesen großartigen Artikel zusammenzustellen. Prost Dania Doy Sakmar

Comments are closed.