Curtea Internaționlă consideră că Acordul de la Paris este insuficient pentru combaterea încălzirii globale

Tribunalul Internațional pentru dreptul mării a decis că gazele cu efect de seră reprezintă poluare marină. Acesta a obligat națiunile lumii să țină sub control și să reducă emisiile care contribuie la schimbările climatice și a stabilit cerințe specifice pentru evaluarea impactului lor asupra mediului, menționează Reuters.

Marți, 21 mai, tribunalul maritim internațional a declarat, în prima sa hotărâre legată de climă, că emisiile de combustibili fosili și alte gaze care încălzesc planeta absorbite de ocean reprezintă poluare marină. Și, deși constatarea organismului judiciar este consultativă, ar putea crea un precedent pentru cazuri din alte țări.

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi este că legea și știința s-au întâlnit în acest tribunal și ambele au câștigat”, a declarat Cheryl Bazard, ambasadorul Bahamas, una dintre cele nouă națiuni insulare din Caraibe și Pacific cărora li s-a cerut să își exprime punctul de vedere în fața instanței.

Documentul final mai menționează că națiunile lumii trebuie să meargă dincolo de cerințele Acordului istoric de la Paris din 2015 pentru a proteja mediul marin și națiunile care depind de el.  Se amintește că reducerile emisiilor de gaze cu efect de seră ar trebui stabilite în mod obiectiv, pe baza celor mai bune date științifice disponibile și a normelor și standardelor internaționale relevante, stabilind astfel o limită mai înaltă decât a făcut-o Acordul de la Paris.

„Pentru cei care se ascund în spatele punctelor slabe ale tratatelor internaționale privind clima, acest aviz arată clar că doar respectarea Acordului de la Paris nu este suficient”, a declarat Nikki Reisch, director al Centrului pentru dreptul internațional al mediului.

Instanța a decis că statele au obligația legală de a controla și de a reduce emisiile care contribuie la schimbările climatice și de a stabili cerințe specifice pentru evaluările de impact asupra mediului ale acestora. De remarcat faptul că China, cel mai mare poluator cu carbon din lume, a susținut în instanță că tribunalul nu avea autoritatea generală de a emite concluzii consultative. Aceasta a afirmat că acest lucru ar putea duce la fragmentarea dreptului internațional. Prin urmare, punerea în aplicare a hotărârii tribunalului de către acest actor global este acum sub semnul întrebării.