Schimbările climatice au un impact negativ asupra sănătății neurologice a oamenilor

Potrivit oamenilor de știință de la University College London, creșterea temperaturilor pe Pământ afectează negativ sănătatea creierului pacienților cu tulburări neurologice și boli mintale, agravând simptomele acestora. Efectele schimbărilor climatice duc la creșterea numărului de spitalizări și decese ale persoanelor cu demență, epilepsie, depresie și alte diagnoze.

Creșterea temperaturii Pământului ca urmare a schimbărilor climatice înrăutățește starea de sănătate a pacienților cu probleme neurologice și boli mintale. Aceasta demonstrează rezultatele unui studiu realizat de oamenii de știință de la University College London, publicat în revista științifică The Lancet.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat 332 de rapoarte care se concentrau pe influențele mediului asupra a 19 boli neurologice, inclusiv boala Alzheimer și alte forme de demență, migrenă, accident vascular cerebral, scleroză multiplă și meningită. De asemenea, ei au colectat date despre tulburările mentale care sunt adesea combinate cu bolile neurologice – depresie, anxietate, schizofrenie și alte afecțiuni.

Astfel, ei au ajuns la concluzia că schimbările de mediu afectează în mod diferit fiecare tulburare, dar, în majoritatea cazurilor, pacienții care suferă de acestea se confruntă cu o înrăutățire a simptomelor pe fondul efectelor schimbărilor climatice.

De exemplu, creșterea temperaturilor ambiante duce la o creștere a numărului de accidente vasculare cerebrale mortale sau invalidante, precum și la afectarea negativă a sănătății pacienților cu demență. Adevărul este că pacienții cu probleme neurologice sunt mai susceptibili la fenomene meteorologice severe, deoarece tulburările cognitive le limitează capacitatea de adaptare la schimbările de mediu. Le este mai greu să caute ajutor, să poarte haine mai ușoare și să bea mai multă apă.

Sănătatea pacienților cu probleme mintale are mai multe șanse să sufere din cauza factorilor climatici legați de poluare, umiditate crescută, lumină solară redusă și schimbări meteorologice extreme.

„Pentru a funcționa corect, creierul trebuie să fie menținut într-un interval de temperatură relativ îngust. Dacă creierul are o boală, capacitatea sa de termoreglare este compromisă. Luați o persoană cu o boală neurologică și puneți-o într-o căldură incredibilă și puteți vedea cum acest lucru îi poate exacerba starea”, a comentat Sanjay Sisodia, conducătorul studiului și profesor la Institutul de Neuroștiințe, University College London.