Cererea mondială de cărbune în 2023 a crescut cu 1,4% și a depășit pentru prima dată 8,5 miliarde de tone, depășind recordul anterior. Astfel de date au fost publicate în raportul Agenției Internaționale pentru Energie (AIE).
În pofida faptului că țările UE demonstrează rate ridicate de tranziție către combustibil ecologic, alte țări din întreaga lume continuă să utilizeze combustibili fosili în volume mari. De exemplu, peste 3,4 miliarde de oameni trăiesc în primele cinci țări care își acoperă aproximativ 50% sau mai mult din necesarul de energie cu cărbune.
„Adevărul este că, pentru o foarte mare parte a populației lumii, cărbunele este principalul combustibil care le satisface majoritatea nevoilor energetice”, explică Alessandro Blasi, consilier special al directorului executiv al AIE.
În topul primelor 20 de țări din punct de vedere al consumului de cărbune, doar o singură țară din G7 se află în primele 10, iar 4 țări din G7 se află în coada listei.
Alessandro Blasi și-a exprimat speranța că intenția țărilor G7 de a elimina treptat centralele electrice pe bază de cărbune până în 2035 ar putea contribui la inversarea tendinței de creștere a cererii de cărbune, care pare extrem de sustenabilă.