Unele specii de păsări ar putea dispărea din cauza războiului din Ucraina

Oamenii de știință au avertizat asupra pericolului de dispariție a unor reprezentanți ai avifaunei ucrainene, care sunt afectați în special de ostilități.

Acest lucru a fost relatat de Kostyantyn Yalovoi, personalitate publică și inițiator al Strategiei de mediu a Kievului, cu referire la opinia oamenilor de știință. Incendiile, exploziile, pădurile distruse ca urmare a ostilităților au obligat păsările să caute noi locuri de cuibărit.

Potrivit experților, păsările mari au cel mai mult de suferit de pe urma războiului, deoarece sunt prea atașate de casele lor. Păsările mai mici o duc mai ușor: sunt mobile și pot găsi destul de ușor un loc pentru cuib. Păsările de stepă sunt o categorie deosebit de vulnerabilă.

Oamenii de știință avertizează că acestea ar putea să dispară de pe teritoriul Ucrainei și să nu se mai întoarcă, sau să se întoarcă în număr mult mai mic. Stepele ucrainene sunt încă în mare parte într-o zonă de război sau sub ocupație.

Potrivit oamenilor de știință, nu este exclusă situația în care va fi necesară relocarea păsărilor de pe teritoriile unde au supraviețuit pe teritoriile din fostul lor areal. Acest proces este foarte dificil, dar poate fi necesar pentru a menține echilibrul în ecosistem.