Venezuela a devenit una dintre primele țări care și-a pierdut ultimul ghețar

Din cauza încălzirii globale, Venezuela și-a pierdut ultimul ghețar, relatează The Guardian. Oamenii de știință au reclasificat ghețarul Humboldt după ce acesta s-a topit mai repede decât se așteptau. Acesta este acum un câmp de gheață.

Se crede că Venezuela este prima țară care își pierde toți ghețarii din epoca modernă. Țara avea șase ghețari în lanțul muntos Sierra Nevada de Merida, care se află la aproximativ 5.000 de metri deasupra nivelului mării. Până în 2011, cinci ghețari au dispărut, rămânând doar ghețarul Humboldt, cunoscut și sub numele de La Corona.

Se aștepta ca ghețarul Humboldt să mai reziste cel puțin încă zece ani, dar oamenii de știință nu au putut monitoriza situl timp de mai mulți ani din cauza tulburărilor politice din țară. Acum, evaluările au demonstrat că ghețarul s-a topit mult mai repede decât se aștepta și s-a micșorat la o suprafață de mai puțin de 2 hectare. Ca urmare, clasificarea sa a fost retrogradată de la ghețar la câmp de gheață.

„Ghețarul Humboldt nu are o zonă de acumulare și în prezent pierde doar din suprafață, fără o dinamică de acumulare sau expansiune”, a comentat Luis Daniel Llambi, ecologist în cadrul programului de adaptare la schimbările climatice „Andes Adaptation at Altitude”.

Expertul consideră că Venezuela reflectă ceea ce va continua să se întâmple de la nord la sud, mai întâi în Columbia și Ecuador, apoi în Peru și Bolivia, pe măsură ce ghețarii continuă să se retragă din Anzi.