Zgomotul produs de automobile în zonele urbane este dăunător pentru dezvoltarea puilor de pasăre și cauzează daune grave și pe termen lung

Studiile anterioare au stabilit că atât puii, cât și părinții lor suferă efecte negative atunci când sunt expuși la zgomot. Cu toate acestea, un nou studiu a dezvăluit pentru prima dată că zgomotul poate afecta dezvoltarea puilor.

O echipă de cercetători de la Universitatea Deakin din Australia și de la Stațiunea biologică Doñana din Spania, condusă de doctorii Aliza Meyer și Mylene Mariette, a folosit incubarea ouălor de păsări în condiții controlate pentru a studia efectele zgomotului asupra dezvoltării puilor. Ei au folosit sunete din trafic și cântece de păsări locale pentru a crea condiții diferite.

Rezultatele studiului au arătat că puii ale căror ouă au fost expuse la zgomot înainte de eclozare au crescut mai încet și au prezentat mai multe semne de deteriorare a celulelor decât cei ale căror ouă au fost incubate în condiții de cântec de pasăre. Aceste efecte negative au continuat și după eclozare la păsările adulte.

Este interesant faptul că efectele negative ale expunerii la zgomot au persistat chiar și după ce expunerea a încetat. Păsările adulte care au fost expuse la zgomot în copilărie au produs jumătate din numărul de urmași în comparație cu cele care nu au fost expuse la zgomot.

Deși mecanismul exact prin care zgomotul afectează dezvoltarea puilor este încă neclar, alte studii indică, de asemenea, efecte directe ale sunetelor asupra fiziologiei. Acest lucru subliniază necesitatea de a reduce poluarea fonică pentru a păstra biodiversitatea și sănătatea faunei sălbatice.

Cercetătorii fac apel la măsuri precum utilizarea de vehicule mai silențioase, crearea de spații verzi de-a lungul drumurilor ca bariere de zgomot și evitarea utilizării de unelte zgomotoase în parcurile și grădinile urbane.

Efectele expunerii prenatale și postnatale la sunete în timpul dezvoltării asupra individului(phys.org)