Vânzările de mașini electrice în 2024 ar putea atinge un nou record

Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a declarat că se așteaptă vânzări record de mașini electrice în 2024, relatează DW.

Organizația preconizează că în 2024 vor fi vândute 17 milioane de mașini electrice, semnificativ mai mult decât cele 14 milioane înregistrate în 2023. AIE estimează că peste una din cinci mașini vândute la nivel global va fi electrică.

„În loc să încetinească, revoluția globală a vehiculelor electrice pare să se pregătească pentru o nouă fază de creștere”, a declarat directorul AIE, Fatih Birol. Birol a declarat că valul de investiții în producția de baterii indică faptul că lanțul de aprovizionare pentru vehiculele electrice se dezvoltă puternic, în concordanță cu planurile ambițioase de expansiune ale constructorilor auto.

Acest lucru va duce la o creștere rapidă și mai mare a ponderii vehiculelor electrice pe șosele. Potrivit AIE, creșterea în Europa încetinește din cauza „perspectivelor slabe ale vânzărilor de autoturisme și a eliminării treptate a subvențiilor în unele țări”.

Se preconizează că vehiculele electrice vor reprezenta 45% din totalul vânzărilor de automobile în China, cu o creștere puternică în Europa, 25%, și în SUA, 11%. AIE anunță că se așteaptă ca rețelele de încărcare să crească de șase ori până în 2035. Se menționează că, în 2030, aproximativ una din trei mașini din China ar trebui să fie electrice, comparativ cu una din cinci în Europa și SUA.