La UTM au fost inaugurate 3 sere didactice de ultimă generație

La Facultatea de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului din cadrul Universității Tehnice a Moldovei (UTM) au fost inaugurate, astăzi, trei sere didactice de ultimă generație, cu o suprafață de 1000 m2. În acest scop au fost investiți 243 mii euro, în cadrul Proiectului „Livada Moldovei”, implementat de Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare.

La evenimentul de inaugurare, viceprim-ministrul Vladimir Bolea a subliniat importanța reformei învățământului agricol din Moldova și a exprimat optimismul pentru îmbunătățirea educației și cercetării agricole.

„Când veneam din partea blocului, mi-aduceam aminte de evenimentele de acu’ 2 ani de zile, când demarase procedura de reformă. Am venit la ultima etapă și vreau să vă spun că discuțiile care le aveam atunci erau foarte dureroase și pentru mine, ca om care crede în puterea stiinței, în puterea profesorilor și in puterea cărții. Universitățile și instituțiile de învățământ există pentru studenți, nu pentru denumiri. Ceea ce vedem noi astăzi, nu este nimic altceva decât laboratoare în care studenții vor învăța în practică cum trebuie sa fie dezvoltată agricultura modernă. Parteneriatul dintre Ministerul Agriculturii și Universitatea Tehnică este unul absolut natural și bazat pe interes reciproc. Noi suntem beneficiarii muncii făcute de voi și de toți agricultorii din Moldova. Mulțumim și cadrelor didactice de la universitate, care pregătiți specialiști de înaltă clasă pentru economia națională. Mă bucur să văd aici tineri și vreau să spun că fără voi, nu va exista viitorul Republicii Moldova pe dimensiunea dezvoltării industriei alimentare și agriculturii în sine. Majoritatea problemelor agricultorilor de astăzi s-ar fi rezolvat dacă lângă ei era un economist, un agronom, un medic veterinar sau un specialist care să fie ascultat de către agricultori. De-a lungul ultimilor doi ani, Ministerul Agriculturii și Guvernul Republicii Moldova a avut numeroase programe de susținere a UTM. Noi vorbim despre politicile făcute de minister, în ceea ce privește educația. În Codul Educației, MAIA a introdus articolul 121, învățământul în domeniul agro-industrial. Aceasta ne permite să alocăm bani pentru acest tip de educație. În premieră, MAIA a introdus în programele sale de subvenționare toate instituțiile de învățământ. Astăzi, instituțiile de învățământ cu specific agrar beneficiază de toate măsurile de subvenționare pe care le are ministerul prin intermediul AIPA”, a declarat Vladimir Bolea.

La fel, oficialul a anunțat că, astăzi, Executivul a luat decizia de a aloca UTM 12 loturi cu suprafața de circa 568 de ha (teren agricol) pentru a îmbunătăți educația și cercetarea agricolă.

„În continuarea eforturilor de dezvoltare și modernizare a infrastructurii educaționale din cadrul Universității Tehnice a Moldovei, la MAIA s-a aprobat un nou proiect investițional pentru UTM.  Vor fi investiți 1 milion 380 mii euro”, a mai adăugat Vladimir Bolea.

Menționăm că, pentru a asigura o bună funcționare a serelor, a fost construit un bazin pentru irigare. Sunt instalate echipamente de colectare și filtrare a apei pluviale, sisteme automate de control al microclimatului, irigare și nutriție, precum și iluminare cu LED-uri în timpul sezonului rece.

„Astăzi, suntem mândri să anunțăm un nou proiect sub egida Universității Tehnice din Moldova – trei sere tehnologizate pentru facultatea Științe Agricole, Silvice și ale Mediului. Acest lucru a fost posibil datorită unui împrumut de la Banca Europeană de Investiții și un sprijin semnificativ din partea USAID. De asemenea, lansarea Agrotech Arena, un hub tehnologic, la fel, este angajamentul nostru de a integra tehnologii moderne în curriculumul nostru. Aceste investiții și proiectele în curs de desfășurare în acest campus subliniază încrederea noastră în viitorul educației agricole în Moldova. Suntem convinși că absolvenții noștri vor continua să ne facă mândri, așa cum absolvenții Universității Agrare de Stat au făcut-o în trecut”, a menționat rectorul UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel Bostan.

Șeful Oficiului local al Băncii Europene de Investiții (BEI) Alberto Carlei a menționat că aceste investiții vor contribui la creșterea competitivității sectorului agricol și la alinierea acestuia la standardele UE.

„Vă anunț că portofoliul nostru de investiții în Republica Moldova a crescut semnificativ în ultimii ani, reflectând angajamentul nostru față de această țară. Vom continua eforturile de a finanța infrastructura strategică, atât în sectorul public, cât și în cel privat, pentru a sprijini dezvoltarea durabilă și creșterea economică. Afirmăm angajamentul de a sprijini Republica Moldova în consolidarea rezilienței economice și în promovarea dezvoltării durabile. Colaborăm strâns cu autoritățile locale și alte părți interesate pentru a atinge acest obiectiv”, a declarat oficialul.

În cadrul Proiectului ”Livada Moldovei”, Guvernul Republicii Moldova investește  în reabilitarea agriculturii 120 milioane Euro.

Sursa: madrm.gov.md