Patru ministere vor colabora pentru dezvoltarea turismului durabil în Republica Moldova

Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu împreună cu Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea au semnat o rezoluție prin care cele patru ministere se angajează să sprijine dezvoltarea regională integrată a turismului și să sporească eforturile în stimularea investițiilor, lansarea de noi afaceri, diversificarea produselor turistice și promovarea regiunilor frumoase din țară.

Studiul elaborat în cadrul Proiectului USAID „Dezvoltarea regională integrată a turismului: Politici și Intervenții”, vine cu recomandări privind planificarea eficientă a dezvoltării regionale, arătând centrele turistice importante și potențialul de dezvoltare a noilor afaceri. Punerea în aplicare a recomandărilor experților va îmbunătăți cooperarea între autoritățile publice centrale și va spori și relația cu autoritățile locale. Mai mult de atât, va aduce beneficii în primul rând pentru comunităților locale, care au nevoie de susținere și expertiză pentru a-și valorifica potențialul turistic.

Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu a menționat că activitatea turistică trebuie să fie prietenoasă mediului și să impună un cadru clar de protecție a mediului. Printr-o abordare sustenabilă putem genera o dezvoltare armonioasă a turismului pentru generațiile actuale, dar și cele viitoare.  

Prin consolidarea eforturilor și coordonarea activităților, se urmărește stimularea investițiilor, creșterea competitivității și diversificarea ofertei turistice în Republica Moldova, contribuind la o dezvoltare armonioasă și durabilă a sectorului turistic la nivel național și regional.

Sursa:mediu.gov.md