Nivelurile de gaze cu efect de seră din aer au atins niveluri record în 2023

Nivelurile de gaze cu efect de seră din aer au atins în anul 2023 un maxim istoric, crescând într-un ritm record.

 Impactul metanului asupra creșterii temperaturii globale a fost de aproximativ 30%, în timp ce nivelul dioxidului de carbon a fost de aproape două ori mai mare. Acest lucru a fost menționat în raportul Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din SUA (NOAA), scrie pbs.org.

Oamenii de știință notează că creșterea emisiilor de dioxid de carbon nu a fost la fel de rapidă ca în 2014 și 2015, dar totalul a fost cel mai mare din cei 65 de ani de observații. De asemenea, emisiile de dioxid de carbon provenite din arderea combustibililor fosili și din producția de ciment au atins un nivel record de 36,8 miliarde de tone metrice, cifră dublă față de cantitatea înregistrată în urmă cu 40 de ani.

Raportul NOAA a precizat că nivelurile de metan din aer au crescut cu 3% în ultimii cinci ani și au făcut un salt de 160% față de nivelurile preindustriale. Rata de formare a acestuia este mai rapidă decât cea a dioxidului de carbon.

Agenția americană pentru protecția mediului a subliniat că metanul conține de 28 de ori mai multă căldură pe moleculă decât dioxidul de carbon. Cu toate acestea, el rămâne în atmosferă timp de câteva decenii, și nu de secole sau milenii, ca dioxidul de carbon.