În orașul german Aachen, companiile de utilități nu vor îndepărta gunoiul sortat necorespunzător

În fiecare an, orașul Aachen pierde până la jumătate de milion de euro din cauza unei sortări necorespunzătoare a deșeurilor.

Începând cu luna aprilie, angajații municipalității din orașul Aachen, Germania nu vor mai evacua conținutul containerelor pentru deșeuri biologice dacă locuitorii aruncă în ele altceva decât deșeuri organice, anunță biroul de presă al municipalității.

Se menționează că, în ultimele luni, lucrătorii de la serviciile publice au inspectat pubelele pentru deșeuri organice și, ca urmare, au emis și expediat 4.000 de observații pentru sortarea necorespunzătoare.

„Confuzia legată de etichetare: certificarea faptului că plasticul este compostabil nu este același lucru cu procesul dintr-o instalație de compostare. Primul standard stipulează că plasticul se descompune în 90 de zile, în timp ce într-o stație de compostare descompunerea durează doar 30 de zile”, explică Tino Grotenklos, director de logistică pentru gestionarea deșeurilor în cadrul municipalității din Aachen.

Municipalitatea afirmă că, uneori, în gunoi se găsesc și alte materiale plastice, ambalaje, metal și sticlă. Înainte de compostare, astfel de deșeuri sunt dificil de separat de cele organice, deoarece sunt prea umede și lipicioase. În cele din urmă, aceste deșeuri ajung în agricultură și chiar în alimente.

Anul trecut, doar 3% din deșeurile organice au fost clasificate ca fiind de bună calitate, în timp ce 45% au fost clasificate ca fiind de foarte proastă calitate, cu multe impurități. Orașul Aachen plătește 40 de euro pe tona de deșeuri organice bine sortate și 100 de euro pentru deșeurile de calitate slabă. În fiecare an, Aachen pierde până la o jumătate de milion de euro din cauza unei sortări necorespunzătoare. Prin urmare, începând din aprilie, compania care colectează deșeurile va monitoriza tomberoanele și, dacă va descoperi altceva decât substanțe organice, va lăsa pur și simplu tomberonul plin pe marginea drumului.

 Apoi cetățenii au mai multe opțiuni: să sorteze ei înșiși deșeurile, care va fi ridicat data viitoare; să transfere conținutul în saci separați pentru deșeurile organice; sau să solicite personal o altă evacuare a deșeurilor.