Omenirea se află în pragul adoptării în masă a vehiculelor electrice

31 de țări au atins deja un punct de cotitură cu o pondere de peste 5% vânzărilor de vehicule electrice noi, printre ele: Norvegia, China, Germania, Franța, Canada, Mexic, Thailanda, Turcia și Noua Zeelandă. Acest lucru înseamnă că mașinile electrice sunt din ce în ce mai frecvente, iar adoptarea lor se accelerează, scrie Bloomberg.

De ce este 5% atât de important? Noile tehnologii urmează, de obicei, o curbă de adoptare în formă de S. Vânzările sunt lente la început, apoi se înregistrează o creștere bruscă și, în cele din urmă, piața este saturată. Trecerea la vehiculele electrice înseamnă că primele bariere, cum ar fi costul ridicat și lipsa infrastructurii, au fost deja depășite.

În SUA, de exemplu, pragul de 5% din vânzări a fost atins la sfârșitul anului 2021, dar este încă în urma altor țări. Ponderea vehiculelor electrice în vânzările de mașini noi din SUA este la moment de 8,1%, sub media de 18,1% pentru cele 20 de țări care au depășit deja această etapă.

Savanții afirmă că trecerea la vehiculele electrice este esențială pentru combaterea schimbărilor climatice. Mașinile electrice nu produc emisii de gaze de eșapament, ceea ce înseamnă că nu poluează aerul și nu contribuie la emisiile de gaze cu efect de seră.

Pe măsură ce tot mai multe țări trec la mașinile electrice, vom vedea o lume din ce în ce mai curată și mai sănătoasă. Aceasta nu este doar o poveste despre tehnologia ecologică. Este o poveste despre transformarea unei întregi industrii.

Producătorii de automobile din întreaga lume investesc miliarde de dolari în dezvoltarea și producția de vehicule electrice. Infrastructura de încărcare evoluează rapid. Consumatorii identifică  din ce în ce mai mult vehiculele electrice ca pe o alternativă atractivă la mașinile pe benzină și diesel.