Eficiența Energetică – ecuații și soluții #10 Nicolae Covalenco despre propriile cercetări și inovații în domeniul energiei regenerabile

Episodul zece al podcastului „Eficiența energetică – ecuații și soluții” scoate în evidență legătura dintre cercetare și domeniul eficienței energetice. Invitatul ediției este savantul și inventatorul Nicolae Covalenco.

Am pus accentul pe știința națională și pe inventatorii mioritici, care în domeniul abordat de podcastul nostru și anume eficiența energetică, înregistrează succese mari, iar tehnologiile inventate în Republica Moldova sunt la mare întrebare peste hotarele țării.

Am discutat despre cum funcționează sistemul panourilor fotovoltaice termice și prin ce se deosebesc de panourile solare  obișnuite. Invitatul a explicat cum invenția sa poate asigura un bloc de locuit cu energie electrică și termică dar și apă menajeră caldă. Potrivit lui, inovația la nivel global ar fi o soluție energetică în contextul crizei energetice actuale.

Inovația autohtonă prezentată în cadrul podcastului poate funcționa în regim automat. Cele două boilere câte 500 de litri apa se pot încălzi până la 50 de grade. Durata de viață a panourilor termice este de 15 ani, iar a pompei de căldură de aproximativ 30 de ani. Mai multe aflați din podcastul nostru atât variantă radio cât și video.

Varianta video a interviului:

Infografice la tema podcastului:

Această publicație a fost produsă cu suportul financiar al Uniunii Europene în cadrul proiectului „Abordarea crizei energetice în Republica Moldova”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea UE sau PNUD.