Savanții: Produsele alimentare se vor scumpi din cauza schimbărilor climatice

Criza climatică ar putea crește semnificativ prețurile alimentelor. Aceasta este concluzia Institutului Potsdam pentru cercetarea schimbărilor climatice. Rezultatele studiului sunt publicate în revista Communications, Earth and the Environment.

După cum explică oamenii de știință, încălzirea globală și dezastrele meteorologice vor reduce profiturile întreprinderilor agricole. Astfel de șocuri pentru industrie vor adânci ulterior inflația în întreaga lume. Vara fierbinte din 2022 a dus la o creștere a inflației de 0,43-0,93%. Până în 2035, se preconizează că aceasta va ajunge la cel puțin 30 de procente. Scenariul cel mai pesimist presupune că inflația la alimente crește cu 50 la sută.

Toate țările, indiferent de venituri, vor înregistra o creștere serioasă a prețurilor la alimente. Cu toate acestea, aprovizionarea cu alimente din Africa și America de Sud va fi cea mai afectată de creșterea temperaturilor la nivel global. Emisiile de gaze cu efect de seră nu vor face decât să agraveze problema, adaugă studiul.