Industria navală va achita o taxă globală pentru emisiile de gaze cu efect de sera

Industria de transport maritim se va confrunta cu o taxă globală obligatorie pe carbon până în 2027. Organizația Maritimă Internațională (IMO) se angajează să limiteze emisiile de carbon prin promovarea practicilor durabile, scrie BNN.com.

Într-o mișcare în premieră, IMO pregătește calea pentru ca industria de transport maritim să devină prima care percepe o taxă globală obligatorie pentru emisiile de gaze cu efect de seră. Această inițiativă se concentrează pe reducerea amprentei semnificative de carbon a industriei, care se ridică la peste un miliard de tone de CO² pe an. Drept rezultat, operațiunile maritime globale se vor modifica.

Cu actori internaționali cheie implicați, propunerea urmărea finalizarea detaliilor până anul viitor și introducerea taxei din 2027. Uniunea Europeană, Japonia, Canada și unele state insulare din Pacific au susținut propunerea, considerând-o ca un pas important către încurajarea trecerii la nave cu emisii reduse de carbon. Cu toate acestea, planul ambițios a întâmpinat rezistență din partea Emiratelor Arabe Unite, Chinei, Braziliei și diverselor state sud-americane, care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la potențialul impact negativ asupra PIB-ului lor. Anterior, Insulele Marshall au propus introducerea unei taxe minime de emisii de 150 USD per tonă echivalentă de CO².