Florile de primăvară încep să înflorească cu câteva săptămâni mai devreme în comparație  cu perioadele deceniilor precedente

Oamenii de știință de la Universitatea din Sevilla, Spania, și de la Universitatea de Stat din São Paulo, Brazilia, au descoperit că modificările temperaturii medii și alți factori de mediu au dus la un început accelerat al înfloririi în parc, titrează ScienceAlert.

Un studiu realizat în Parcul Național Doñana din sud-vestul Spaniei a demonstart că florile de primăvară încep să înflorească cu câteva săptămâni mai devreme decât în urmă cu doar câteva decenii.

În parc, care găzduiește peste 875 de specii de plante, printre care lavanda, rozmarinul, cimbrul și altele, în ultima perioadă înflorirea începe la mijlocul lunii aprilie, deși de obicei nu se întâmpla decât la începutul lunii mai. Cercetătorii au urmărit 35 de ani de date privind înflorirea și au constatat că în fiecare an înflorirea a început din ce în ce mai devreme, deja cu 22 de zile mai devreme decât în anii 1980.

Aceste modificări ale ritmurilor biologice ale plantelor sunt rezultatul efectelor schimbărilor climatice și sunt investigate în cadrul fenologiei, știința care studiază evenimentele periodice din ciclurile biologice de viață. Pe lângă schimbarea timpului de înflorire, unele specii de plante, cum ar fi rozmarinul (Salvia rosmarinus), înfloresc acum cu 92 de zile mai devreme decât înainte.

Această schimbare nu este aceeași pentru toate speciile; unele dintre ele înfloresc pe parcursul unei perioade mai lungi decât înainte, ceea ce înseamnă că perioadele de înflorire din noile combinații se suprapun. Puțin peste jumătate din speciile polenizate de insecte din cadrul studiului se află acum în competiție pentru atenție, ceea ce ar putea însemna o suprapopulare semnificativă.

Parcul Național Doñana joacă un rol important în migrația păsărilor și oferă hrană pentru mii de specii de păsări migratoare în timpul iernii. Orice modificare a ciclului de înflorire ar putea avea un impact asupra disponibilității hranei pentru aceste păsări și, prin urmare, asupra ciclului lor de viață.

Acest studiu evidențiază importanța continuării monitorizării schimbărilor naturale, în special în contextul schimbărilor climatice, pentru a înțelege mai bine impactul acestora asupra faunei sălbatice și pentru a lua măsurile necesare pentru a le proteja.