Raportul ONU privind clima avertizează asupra unor „alerte roșii”

Fenomenele meteorologice extreme au „depășit limitele” în 2023, potrivit unui nou raport care își propune să lanseze o „alertă roșie” în lume cu privire la necesitatea de a acționa în privința schimbărilor climatice.Potrivit oamenilor de știință din domeniul climei din cadrul Națiunilor Unite, temperaturile globale au depășit recordurile anul trecut „cu o marjă clară”, scrie Sky News.

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a precizat în raportul său anual că aerul și oceanele au fost cele mai calde înregistrate în 2023, iar recordurile au fost doborâte atât în ceea ce privește creșterea nivelului mării, cât și retragerea ghețarilor și a gheții din Antarctica.

Valurile de căldură, inundațiile, secetele, incendiile de pădure și ciclonii tropicali care se intensifică rapid au provocat „suferință și haos, distrugând viața de zi cu zi a milioane de oameni și cauzând pierderi economice de miliarde de dolari”, adaugă OMM în raportul său privind starea climei globale.

Dar OMM a mai menționat că implementarea rapidă a energiei regenerabile oferă o „rază de speranță” că cele mai grave efecte ale încălzirii globale pot fi evitate.

Potrivit raportului, temperatura medie globală la suprafață a ajuns anul trecut la 1,45°C peste nivelurile din perioada preindustrială, puțin sub pragul de 1,5°C care, potrivit oamenilor de știință, va accelera haosul climatic. Temperatura a fost ridicată ușor de fenomenul meteorologic natural El Niño deasupra Oceanului Pacific, dar a depășit totuși recordul anterior de 1,29°C stabilit în 2016.

Celeste Saulo, secretarul general al OMM, a declarat „Comunitatea OMM trage un semnal de alarmă în întreaga lume. Schimbările climatice nu se referă doar la temperatură. Ceea ce vom vedea în 2023, în special încălzirea fără precedent a oceanelor, retragerea ghețarilor și pierderea gheții marine în Antarctica, este un process deosebit de îngrijorător.”

La un moment dat, peste 90 % din oceanele lumii au fost afectate de un val de căldură, așteptându-se efecte grave asupra recifelor de corali, care sunt locuri de reproducere vitale pentru viața marină. Ghețarii s-au topit puternic, în special în America de Nord și în Europa. Alpii elvețieni au pierdut aproximativ 10% din gheața lor în doar doi ani.cSuprafața de gheață care acoperă marea de coastă a Antarcticii s-a redus cu o suprafață echivalentă cu cea a Franței și a Germaniei, comparativ cu recordul anterior stabilit în 2022. Topirea gheții și expansiunea oceanelor din cauza căldurii au dus la creșterea nivelului mării. Rata de creștere din ultimii 10 ani a crescut de mai mult de două ori în comparație cu deceniul dintre 1993 și 2002.

Profesorul Jonathan Bamber, directorul Centrului de glaciologie Bristol de la Universitatea din Bristol, a declarant: „Creșterea nivelului mării este una dintre cele mai dăunătoare și inevitabile consecințe ale încălzirii globale. Propriile noastre cercetări arată că, dacă nu se reduc emisiile de gaze cu efect de seră, există o mică posibilitate ca până în 2100 să ne confruntăm cu o creștere de doi metri. Acest lucru ar fi cu adevărat catastrofal pentru civilizație, fiind capabil să deplaseze aproximativ o zecime din populația lumii.”

Evenimentele meteorologice extreme au fost din nou o caracteristică a anului.

Ciclonul tropical Mocha din luna mai a fost unul dintre cele mai puternice înregistrate vreodată în Golful Bengal, iar 1,7 milioane de persoane au fost afectate. Europa de Sud și Africa de Nord s-au confruntat cu un val de căldură în iulie, temperaturile ajungând la 50,4°C în Agadir, în Maroc. Iar sezonul incendiilor de vegetație din Canada a fost cel mai rău înregistrat vreodată, cu aproape 15 milioane de hectare de pădure distruse.

Cu toate acestea, raportul notează că nu totul este pierdut.

Implementarea energiei regenerabile în 2023 crește cu 50%, sau 510 GW, ceea ce reprezintă cea mai rapidă creștere a capacității din ultimele două decenii.

OMM este optimistă că obiectivul privind energia curată stabilit la COP28 de a tripla energiile regenerabile până în 2030 este realizabil.

Profesorul Cameron Hepburn, economist de mediu la Universitatea Oxford, a declarat: „Energiile regenerabile combinate cu stocarea energiei oferă cea mai bună speranță a omenirii de a reduce emisiile la niveluri sigure. Cu cât trecem mai repede la utilizarea lor, cu atât mai mulți bani vom economisi pentru economia globală, protejându-ne în același timp de efectele dăunătoare ale piețelor instabile ale combustibililor fosili. Constatările sumbre ale OMM ar trebui să le ofere factorilor de decizie politică toate stimulentele de care au nevoie pentru a dubla investițiile în energia regenerabilă.”