Creșterea pitonilor ar putea deveni una dintre cele mai durabile surse de carne din lume

Oamenii de știință promovează ideea de a folosi carnea de piton ca o alternativă mai durabilă la sursele tradiționale de carne, cum ar fi carnea de vită, de porc și de pui, menționează ABC News.

Carnea de piton ar putea deveni o formă de carne cu mult mai puțin intensivă în ceea ce privește emisiile de dioxid de carbon decât opțiunile actuale, potrivit cercetătorilor care au petrecut 12 luni studiind fermele din Asia de sud-est pentru a crește două specii de pitoni – pitonul reticulat și pitonul birmanez.

Pitonii au „o biologie extraordinară și o tendință evoluționistă spre o eficiență extremă a resurselor și a energiei”, a declarat pentru ABC News Patrick Aust, un specialist în conservare din cadrul organizației non-profit „People for Wildlife” și coautor al studiului. Deoarece pitonii sunt „prădători de ambuscadă” care selectează prada care cântărește până la 100% din propria greutate corporală, ei pot supraviețui perioade lungi de timp între mese, a spus Aust.

Ei se hrănesc cu o varietate de proteine, cum ar fi rozătoare sălbatice și făină de pește, și pot produce un număr semnificativ de pui într-un an.

Potrivit cercetătorilor, carnea de piton ar putea oferi o alternativă mai durabilă la alte surse de carne, deoarece pitonii pot supraviețui unor evenimente extreme, cum ar fi pandemia COVID-19, fără consecințe semnificative asupra reproducerii și supraviețuirii lor.

Mai important, utilizarea cărnii de piton poate contribui la reducerea impactului asupra mediului și a climei, având în vedere rata rapidă de reproducere și amprenta de carbon mai mică în comparație cu alte specii de animale de fermă. Cu toate acestea, decizia de a trece la o astfel de alternativă necesită discuții serioase și adaptarea preferințelor culturale.