Pagubele aduse mediului în urma agresiunii rusești la scară largă în Ucraina au ajuns la 63 de miliarde de dolari

Pagubele zilnice aduse mediului ambiant de războiul din țara vecină sunt estimate la 3 miliarde de grivne. În doi ani de război, pagubele aduse mediului de agresiunea rusă au ajuns la 63 de miliarde de dolari.

„Această sumă nu ia în calcul toate pierderile din teritoriile ocupate, deoarece experții nu au acces la ele” informează Ministerul Protecției Mediului și Resurselor Naturale din Ucraina pe Facebook.

Se remarcă faptul că, în prezent, mediul a suferit cel mai mult de pe urma agresiunii militare în regiunile:

  • Donețk – peste 18 milioane de grivne;
  • Luhansk – peste 13 milioane de grivne;
  • Harkov – aproape 11,5 milioane de grivne.

Ministrul Protecției Mediului și Resurselor Naturale din Ucraina, Ruslan Streleț, a declarat că, în cei doi ani de război total, au fost documentate aproximativ 4.000 de cazuri de ecocid. Pagubele zilnice aduse mediului sunt estimate la 3 miliarde de grivne, în plus:

  • 40% din teritoriile ucrainene valoroase din punct de vedere ecologic au fost ocupate;
  • treime din pădurile ucrainene au fost afectate de tranșee, bombardamente și se află pe linia frontului;
  • operațiunile militare au provocat emiterea a peste 150 de milioane de tone de gaze cu efect de seră (97 de milioane de tone în primul an de război).

„Catastrofa de la Kakhovka. Recorduri mondiale de lansare de rachete. Ecosisteme distruse iremediabil. 156.000 km2 de teren minat. Incendii și deșertificare. Nici un colț de țară în care războiul să nu fi ajuns. O statistică înspăimântătoare cu care ne vom confrunta după de-ocupare”, a menționat ministrul.

Ministerul Resurselor Naturale a precizat că Ucraina va înființa un grup de lucru pentru a elabora o metodologie de calcul a emisiilor de gaze cu efect de seră generate de acțiunile militare.

„Astăzi, Ucraina este prima țară din lume care dezvoltă o metodologie de calcul a emisiilor de gaze cu efect de seră rezultate în urma acțiunilor militare, pentru a trage la răspundere și agresorul. Mă aștept ca în viitor acest document să fie recunoscut la nivel internațional”, a declarat Strelts.

Se preconizează că proiectul acestei metodologii va fi prezentat la Conferința ONU privind schimbările climatice din iunie 2024 de la Bonn, Germania. Acest lucru va contribui la atragerea atenției comunității mondiale asupra problemelor actuale și a consecințelor războiului asupra climei și mediului.